Rejtély a Temunál: hirtelen minden megváltozott

A Temu online piactér kereskedelmi gyakorlata váratlanul megváltozott, a PDD Holdings érdekeltségébe tartozó vállalat már nem olyan agresszív a virtuális térben, mint korábban.

A Temu vásárlói és a potenciális érdeklődők számára meglepő lehet, hogy a webáruház, amely korábban mindenhol jelen volt a jellegzetes narancssárga logójával és agresszíven ösztönözte a fogyasztást, most hirtelen visszafogottabbá vált. A hirdetések és akciók száma drasztikusan csökkent, és sem a Google, sem a Facebook felületein nem találkozhatunk velük olyan gyakran, mint az elmúlt időszakban. A Temu honlapján is megszűntek a sürgető üzenetek.

A GKID felmérése szerint a Temu vásárlói bázisa tavaly szeptemberben még csak 0,5 százalék volt a külföldről rendelők körében, de idén januárra ez a szám 29 százalékra nőtt. Ez azt jelenti, hogy a Temu az AliExpress, a Wish és a Shein mellett nemcsak hogy belépett a távol-keleti webáruházak piacára, de az élére is tört. A PDD Holdings érdekeltségébe tartozó Temu főként Kínából közvetlenül szállított, erősen leértékelt árukat kínált.

Lefőtt a kávé, Temu?

Március 13-án Magyarországon eljárást indítottak a Temu ellen, miután a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) beérkezett bejelentések alapján úgy tűnt, hogy a webáruház nem létező kedvezményeket hirdetett, pszichés nyomást gyakorolt és félrevezető zöld üzeneteket alkalmazott. A GVH ezek után úgy döntött, hogy versenyfelügyeleti eljárást indít a Temu európai működtetője, a Whaleco Technology Limited ellen, amelyet tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok folytatásával és a fogyasztók megtévesztésével vádolnak. A versenyhivatal már február 27-én jelezte, hogy intézkedésre készül.

Bekeményítenek a németek is

A GVH döntése nem egyedülálló eset, hiszen a német fogyasztóvédelmi szervek is tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal vádolják a Temut, és manipulatív technikák alkalmazását róják fel neki. A német kormány úgy véli, hogy a Temu-jelenség miatt szükség van az uniós fogyasztóvédelmi szabályok felülvizsgálatára, ami új szintre emeli a kínai webáruház terjeszkedésével kapcsolatos aggodalmakat. Ezzel párhuzamosan, a német ipar teljesítménye is nehézségekkel küzd, az RWE vezérigazgatója szerint az importált cseppfolyósított földgáz magas ára miatt nem valószínű, hogy a teljesítmény visszaállhatna az ukrajnai háború előtti szintre. A német ipar hátrányos helyzetbe került, és a gázárak jelenleg is jóval a válság előtti szint felett vannak. Az energiaellátás terén elkövetett korábbi hibák, mint például az atomerőművek leállítása anélkül, hogy gondoskodtak volna a kieső kapacitás pótlásáról, tovább súlyosbítják a helyzetet.

Állami kézbe kerül a művesekezelés egy része

A magyar egészségügyi piac is változásokon megy keresztül. A TritonLife, amely egy évvel ezelőtt vásárolta meg a művesekezeléssel foglalkozó FMC Dialízis Center Kft.-t, most továbbadja az üzletágat az államnak. A kormányhatározat értelmében az Országos Kórházi Főigazgatóság gyakorolná a tulajdonosi jogokat, és az állami bevásárlásról az érintettek csak a múlt hét végén értesültek. A TritonLife Dialízis Center elődje, az FMC 2022-ben is jelentős veszteséget könyvelt el, és a piac közel fele már állami kézben összpontosul. A magánegészségügyi piac jövője bizonytalan, hiszen az orvosbérek emelkedése és az energiaárak növekedése mellett a magyar háztartások anyagi helyzete is romlik.