A jövő kertje: radarral pásztázó robotfűnyírók érkeztek

A tavasz beköszöntével a kerti munkák is kezdetüket veszik, és a fűnyírás, mint kevésbé kedvelt tevékenység, mostantól robotokra bízható. A Husqvarna új modelljei, a 310E NERA és a 410XE NERA, műholdas navigációval és szegélynyíró funkcióval könnyítik meg a kerttulajdonosok dolgát.

A Husqvarna legújabb robotfűnyírói, a 310E NERA és a 410XE NERA, már határolóvezeték nélkül is képesek működni, műholdak segítségével navigálva, és a szegélynyíró funkciójuknak köszönhetően minimális kézi munkát hagynak a kerttulajdonosok számára. Ezek az autonóm kertigépek akár 1000 négyzetméteres területeket is képesek lefűnyírni, és egy centiméteres pontossággal vágják a gyep szélét.

Az EPOS műholdas navigációs rendszerrel kompatibilis robotoknak nem szükséges fizikai vezetékekkel kijelölni a munkaterületet, így a kert kialakítása sokkal rugalmasabbá válik. A Husqvarna ezzel a technológiával mutatja be az EdgeCut rendszert is, amely a cég eddigi legfejlettebb szegélynyírási megoldása.

A robotfűnyírók telepíthetők határolóvezetékkel vagy az EPOS rendszerrel is, utóbbi esetben a munka 1-2 cm-es pontossággal, a telefonon meghatározott referenciapontok alapján történik. Az Automower Connect alkalmazással a kert virtuális határait és a kizárt zónákat is be lehet állítani, így a robotok elkerülik a kertben lévő tárgyakat. A 410XE NERA modell ráadásul radarral is navigál, ami még könnyebbé teszi az akadályok elkerülését.

Az új technológia lehetővé teszi, hogy a kerttulajdonosok kevesebb kézi munkával tartsák karban a gyepszéleket és szegélyeket. Az EdgeCut technológia akkor aktiválódik, amikor a robotfűnyíró egy fizikai vagy virtuális határhoz ér, ekkor a készülék egy fordulatot tesz, és a tárcsa a határ mellett vág.

A robotfűnyírók maximum 1000 négyzetméteres területeken dolgoznak, és 35 százalékos meredekségű terepen is megállják a helyüket. A gyepet 20 és 55 mm közötti magasságban vágják, és a készülékek pinkóddal védettek, riasztóval ellátottak, így az ellopásukat megnehezítik.