Tarjányi Péter a háborúról és a belpolitikai helyzetről nyilatkozott

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő az Index Frontvonal című műsorában beszélt az orosz-ukrán háború legfrissebb fejleményeiről, a törökországi választásokról, valamint Magyar Péter hétvégi demonstrációjáról.

Tarjányi szerint a NATO-országok ugyan hangoztatják Ukrajna támogatását, de a szövetség megosztottá vált, és az Egyesült Államok csökkentette a segítségnyújtást, ami nap mint nap súlyos veszteségeket okoz az ukránoknak a frontvonalon, noha több európai ország továbbra is mellettük áll.

A biztonságpolitikai szakértő nem látja olyan borúsan a helyzetet, mint Szijjártó Péter, aki szerint a NATO a vörös vonal átlépésére készül a fegyverszállítások és az ukrán katonák kiképzésének egységesítésével. Tarjányi szerint a NATO már az elmúlt másfél évben is képezte az ukrán katonákat, ami nem vezetett nyílt konfliktushoz, de az, hogy nyugati katonák Ukrajnába küldését fontolgatják, veszélyes lépés lehet.

Az oroszok eltökéltségéről is beszélt, akik még az idei nyáron szeretnék eldönteni a háborút, míg az ukránok nehéz helyzetbe kerültek. Tarjányi kiemelte, hogy Zelenszkij ukrán elnök kommunikációjában is változás figyelhető meg, hiszen már beszél a háború elvesztésének lehetőségéről is.

Tarjányi Péter szerint az ukránoknak nincs esélyük támadást indítani az oroszok ellen, és a védekezésre is csak korlátozottan képesek a támogatások csökkenése miatt.

"Ha az ukrán hadsereg a jelenlegi akadozó vagy megszűnt támogatások mellett tartani tudja a frontokat, az már egy óriási eredmény. De hogy ellentámadást végre hajtsanak, hát az csoda lenne." – mondta Tarjányi Péter.

A belpolitikai helyzet kapcsán Tarjányi a Magyar Péter által szervezett hétvégi demonstrációról is beszélt, amelyen szerinte a kormány és az ellenzék iránti elégedetlenség volt tapasztalható. Tarjányi szerint Magyar Péternek felelőssége van abban, hogy az indulatok ne csapódjanak át erőszakos cselekményekbe, és programot kellene kínálnia a csalódott, dühös embereknek.