Új védelmi egységek létrehozása a szlovén hadseregben

A szlovén védelmi minisztérium bejelentette, hogy a hadsereg szerkezeti és szervezeti átalakításon megy keresztül, hogy megfeleljen az új nemzetközi biztonsági kihívásoknak.

A szlovén védelmi minisztérium szerint a hadsereg a következő két évben átesik egy részleges szerkezeti és szervezeti átalakuláson. Ezt Marjan Sarec védelmi miniszter irányelvei alapján, amelyeket egy nappal korábban írt alá, valósítják meg.

Az átalakításra azért van szükség, mert a hadseregnek alkalmazkodnia kell az új nemzetközi biztonsági kihívásokhoz. Ennek érdekében frissítették a stratégiai dokumentumokat, biztosították a hadsereg korszerűsítésére szánt forrásokat, és javították az új személyzet felvételére vonatkozó eljárásokat is.

A tervek szerint május 1-jéig létrehoznak egy katonai repülési és légvédelmi dandárt, amely a 15. katonai repülőezred átalakításával és a légvédelem bevonásával jön létre. Az év végéig pedig egy műszaki zászlóalj és egy nukleáris, radiológiai, vegyi és biológiai védelmi zászlóalj alakul ki a meglévő kapcsolódó egységekből.

  1. július 1-jéig a tervek között szerepel egy pilóta nélküli harci repülőgép-rendszer létrehozása is. A vezérkar ezzel párhuzamosan felülvizsgálja és korszerűsíti a pilóta nélküli repülőgép-rendszerek használatára vonatkozó koncepciót, figyelembe véve a fennálló fegyveres konfliktusokat. Ezenkívül idén július 1-jétől egy zászlóaljszintű, nem kinetikus műveletekkel foglalkozó egység is működésbe lép.

A szlovén vezérkar 2025 végéig értékelni fogja a fegyveres erők színvonalát, és javaslatot tesz a lehetséges változtatásokra és korszerűsítésekre.

Szlovénia hosszú ideje lemaradásban van a védelmi kiadások terén, és nem éri el a NATO által kitűzött 2 százalékos védelmi költségvetési célt. Ljubljana 2017 óta fokozatosan emelte a védelmi kiadásokat, amelyek 2023-ban a GDP 1,34 százalékát tették ki. A kétszázalékos célt azonban az előrejelzések szerint Szlovénia 2030 előtt nem fogja elérni.