Románia schengeni csatlakozása még várat magára

A szakértők szerint Románia még nem áll készen a schengeni övezethez való teljes jogú csatlakozásra, és a helyzet csak október–november táján fog tisztázódni.

Románia és Bulgária március végétől részben csatlakozott a schengeni övezethez, de a teljes jogú tagság még kérdéses. Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet Románia-szakértője szerint a légi és vízi útvonalakon történő részleges csatlakozás előrelépés, de a teljes jogú tagsághoz szükséges feltételek még nem állnak fenn.

A szakértő kifejtette, hogy Románia legfontosabb kikötője, Konstanca, gyakorlatilag ellenőrzés nélküli kapu az Európai Unió számára. A kikötőben található röntgenes konténer átvilágítók nem működnek, és a csempésztevékenység is zavartalanul folyik.

Pászkán Zsolt szerint a júniusi Európai Parlamenti választásokig nem valószínű, hogy a schengeni teljes jogú tagság napirendre kerülne. Az ellenálló Ausztriában ősszel esedékes parlamenti választások miatt további késlekedés várható.

Ausztria nem egyedül áll az ellenállásban, számos nyugat-európai politikus is támogatja az osztrák álláspontot. A magyar uniós elnökség alatt várhatóan felmérik a lehetőségeket, de a jelenlegi helyzetben nem tűnnek túl ígéretesnek a kilátások.