A párizsi olimpia biztonsága: Több tízezer katona és rendőr a terrorveszély ellen

A 2024-es párizsi olimpiai játékokra, melyek július 26. és augusztus 11. között kerülnek megrendezésre, a francia hatóságok több tízezer katonával és rendőrrel készülnek a terrorveszély miatt. A biztonsági intézkedések kiemelt figyelmet kapnak Európa-szerte, különösen az Iszlám Állam fenyegetései miatt.

Franciaország az elmúlt években több terrortámadásnak is helyszíne volt, de a hatóságok jelentős tapasztalatokat szereztek a terrorizmus elleni védekezésben. A párizsi olimpia biztonságát negyvenezer rendőr és csendőr, valamint húszezer katona fogja garantálni, azonban a legújabb információk szerint ez a szám 45 000 rendőrre és biztonsági emberre emelkedett.

A biztonsági előkészületek már a Paris SG–Barcelona Bajnokok Ligája-negyeddöntőre is kiterjedtek, ahol szintén fokozott intézkedésekkel készültek. Gérald Darmanin belügyminiszter hangsúlyozta a megnövekedett biztonsági intézkedések fontosságát, beleértve a légtér lezárását és az önkéntes jelentkezők szigorú átvilágítását. A Le Figaro szerint az Iszlám Állam már azzal is elérte célját, hogy a fenyegetéseire ilyen nagy figyelmet fordítanak. A biztonsági intézkedések és a közvélemény megnyugtatása közötti egyensúly megtalálása kihívást jelent az olimpiai játékok előtt, melyek kezdete mindössze 100 napra van.

A francia politikai vezetés az orosz befolyásolási kísérletektől is tart. Egy francia biztonsági szakértő szerint az oroszok online trollhálózatokat használnak a félrevezető információk terjesztésére és a rossz közérzet keltésére. Ez a tevékenység válasz lehet Emmanuel Macronnak arra a kijelentésére, hogy szükség esetén NATO-katonákat kellene Ukrajnába küldeni.

Darmanin megerősítette, hogy jóváhagyásával a megnyitó ünnepséget valóban a Szajnán tartják meg, de elismerte, hogy fel kell készülni az esetleges fenyegetésekre. A vészhelyzeti tervek között szerepel az ünnepség áthelyezése, ha Emmanuel Macron elnök erről hoz döntést. Amennyiben viszont a tervezett forgatókönyv szerint zajlik majd a megnyitó ünnepség, már egy héttel az esemény előtt jelentős területek zárnak le a forgalom elől a Szajna párizsi szakaszán, továbbá délután egytől az érintett lezárt belvárosi szakaszon a megkülönböztető jelzést használó autókon kívül semmilyen járművel nem lehet majd közlekedni, és 15 metrómegállót ideiglenesen nem lehet használni.

Ezen túlmenően, a ceremónia napján több órára, délután háromtól éjfélig lezárják a Párizs feletti légteret, amire a repülés történetében először kerül majd sor. Aznap már senki nem hagyhatja el a francia fővárost, így a protokollvendégeknek vélelmezhetően Párizsban kell tölteniük majd az éjszakát is. A belügyminiszter hozzátette, hogy a szállodákban és a nagykövetségeken fokozott biztonsági intézkedések vezetnek be, ötven ország mintegy 2500 külföldi rendfenntartójának közreműködésével.

Darmanin kitért az önkéntesek és a biztonsági személyzet átvilágítási folyamatára is. Kiemelte, hogy ezekhez a feladatokhoz kötődően 285 ezren kerültek a belügyminisztérium látószögébe, és 195 ezer esetben már megtörtént az átvilágítás is. Ennek során jelentős számú, 161 személyt zártak ki radikális ideológiákhoz való kötődés, illetve potenciális biztonsági kockázat miatt.

A miniszter felvázolta továbbá az olimpiai fáklyafutás során esetlegesen előforduló tüntetések kezelésére irányuló stratégiákat, beleértve az alternatív útvonalakat, és a zavarok megkerülésére irányuló vészhelyzeti terveket. Az olimpiai fáklya május 8-án érkezik meg Marseille-be, és országos körútja lezárásaként július 26-án, az ötkarikás rajtra érkezik meg Párizsba.

A terrorfenyegetésre való felkészülés jegyében a francia rendőrség erődemonstrációt tartott a szerdai BL-meccs előtt, ahol a Paris SG és a Barcelona csapott össze. A megnövekedett rendőri jelenlét célja a közvélemény megnyugtatása volt, miután egy Iszlám Állam-közeli csatorna terrortámadással fenyegetőzött a BL-negyeddöntők helyszínei kapcsán. A belügyminiszter szerint a terrorfenyegetés "nem új", és a francia rendfenntartók idén két támadást is meghiúsítottak, az elmúlt két hétben pedig öt érintett személyt vettek őrizetbe.

Franciaországban március végén a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget, miután Oroszországban fegyveresek rohantak le egy moszkvai koncerttermet és nyitottak tüzet az ottlévő civilekre. A támadásban 137-en meghaltak és 182-en megsebesültek. Az utóbbi évtized legnagyobb moszkvai terrortámadását az Iszlám Állam vállalta magára. A történtek után az Iszlám Állam megfenyegette Franciaországot, és a közelmúltban európai országokban, egyebek mellett Franciaországban és Németországban meghiúsított több merényletterv mögött is a dzsihadista szervezet áll.

(Borítókép: Catherine Steenkeste/Getty Images)