Paracetamol terhesség alatt: biztonságos lehet

A Karolinska Institutet kutatói által végzett, a medicalXpress által ismertetett tanulmány szerint nem mutatkozik összefüggés a terhesség alatti paracetamol fogyasztás és a gyerekek kognitív rendellenességeinek növekedett kockázata között.

A Journal of the American Medical Association (JAMA) folyóiratban közzétett kutatás Svédországban született több mint 2,4 millió gyermek adatait elemezte, és a paracetamol terhesség alatti használatának hatásait vizsgálta. A paracetamol, amely fájdalom- és lázcsillapítóként ismert, korábban csak szükség esetén és orvosi előírásra ajánlott terhes nők számára, a lehetséges születési rendellenességek miatt.

A svéd kutatók 26 éven át követték a gyerekek egészségügyi adatait, beleértve a testvérekét is, figyelembe véve, hogy az anyák terhesség alatt szedték-e a gyógyszert. A kutatás során a teljes populációban a paracetamolnak kitett gyerekeknél az autizmus, az ADHD és az értelmi fogyatékosság kis mértékben megnövekedett kockázatát észlelték, de a testvérek összehasonlításakor, ahol az egyik testvér a méhben paracetamolnak volt kitéve, a másik pedig nem, nem találtak megnövekedett kockázatot.

A kutatók kiemelték, hogy a testvérek genetikai és környezeti tényezőkben való hasonlósága miatt az összehasonlításuk segíthet a kutatási eredmények pontosításában, mivel ezek a közös tényezők nehezen azonosíthatók az epidemiológiai vizsgálatokban.

A tanulmány szerint az eredmények pozitív hírt jelenthetnek azoknak a szülőknek, akik terhesség idején fájdalom- vagy lázcsillapításra használnak paracetamolt, mivel kevés biztonságos alternatíva áll rendelkezésre. A szerzők szerint az idegrendszeri fejlődési rendellenességek megnövekedett kockázata valószínűleg más tényezőkre vezethető vissza.

Végül a kutatók hangsúlyozzák, hogy minden terhes nőnek követnie kell orvosa tanácsait a paracetamol használatával kapcsolatban, hogy biztosítsa saját és leendő gyermekének biztonságát.