Európai bank elleni per az Egyesült Államokban: egy orosz üzletember lépése

Egy bíróság engedélyezte, hogy egy orosz üzletember bepereljen egy monacói privátbankot az amerikai szervezett bűnözés elleni törvények alapján, ami példa nélküli eset Európában – számolt be róla a Financial Times.

A CMB Monaco, mely az olasz Mediobanca tulajdonában van és a monte-carlói gazdagok számára nyújt szolgáltatásokat, idén nyáron kerül bíróság elé egy polgári perben, amely mérföldkőnek számít a jogi gyakorlatban. Az ügyvédek szerint a CMB az első európai bank, amelyet a Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act, azaz a Rico-törvény alapján perelnek be. Ezt a törvényt 1970-ben hozták létre, és többek között Rudy Giuliani használta fel az 1980-as években a New York-i maffiacsaládok elleni harcban.

A CMB elleni per középpontjában egy régóta húzódó vita áll két orosz üzletember között, akik közül az egyik a bank ügyfele. Asot Egiazarján és üzlettársa, Vitalij Szmagin egy moszkvai ingatlanprojektbe fektettek be, amely azonban nem valósult meg. Szmagin, aki vissza akarta szerezni a befektetését, sikeresen beperelte Egiazarjánt a londoni bíróságon, és 2014-ben 84 millió dolláros választottbírósági ítéletet nyert.

Egiazarján, aki ekkorra már elhagyta Oroszországot és Beverly Hillsbe költözött, nem volt hajlandó fizetni, ezért Szmagin a kaliforniai bíróságon is beperelte, és elérte Egiazarján kaliforniai vagyonának befagyasztását. Egiazarján válaszul a pénzét fedőcégeken keresztül a CMB monacói számlájára utalta. Amikor a CMB nem utalta át a pénzt Szmaginnak, ő Rico-pert indított Egiazarján és a CMB ellen, azzal vádolva a bankot, hogy segített Egiazarjánnak kijátszani a kaliforniai bírósági végzést.

A CMB tavaly próbálta elutasíttatni a keresetet, arra hivatkozva, hogy a Rico-törvény nem alkalmazható, mivel Szmagin Oroszországban él, és a törvény csak amerikai követelésekre vonatkozik. Gary Klausner kaliforniai bíró azonban elutasította a bank fellebbezését, megerősítve az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának álláspontját, miszerint a Rico-kereseteket nem amerikai lakosok is benyújthatják.

Jogi szakértők szerint az ügy új lehetőségeket nyit meg a külföldi bankok amerikai bíróságokon való beperelésére a Rico-törvény alapján, ahol a büntetések magasabbak lehetnek. A tárgyalást júniusban hét napon át fogják lefolytatni.