Orosz szakértők szerint a magyar tüntetések nem fenyegetik Orbán hatalmát

A Moszkvai Egyetem docensei és szakértői úgy vélik, hogy a Magyarországon zajló tüntetések, beleértve a kegyelmi botrányt és a Magyar Péter által életre hívott mozgalmat, nem jelentenek veszélyt a magyar kormány hatalmára. Azt is előrejelzik, hogy a Fidesz-KDNP könnyedén megnyeri az európai parlamenti választásokat, és az elmúlt hónapok eseményei nem ingatják meg a hatalmukat.

Nyikolaj Topornyin, a Moszkvai Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének európai jogi tanszékének docense szerint Magyarországon nincs államcsíny veszélye. Topornyin kiemelte, hogy Orbán Viktor autokratikus rendszert alakított ki, amelyet személyi kultusz is jellemez, és bár a fiatalok körében ez nem népszerű, a 2022-es választások azt mutatták, hogy a magyarok többsége támogatja a miniszterelnököt. Az ellenzék próbál minden lehetőséget megragadni a figyelemfelkeltésre és a támogatás növelésére, de Orbán Viktor a kegyelmi botrányban is úgy tudta csillapítani a népharagot, hogy "lemondott kedvenceiről", vagyis Novák Katalin és Varga Judit lemondására utalva.

Vagyim Truhacsev, az Orosz Állami Egyetem docense szerint a mostani tüntetések sem fenyegetik Orbán Viktor hatalmát. Megjegyezte, hogy Magyarországon gyakoriak a tüntetések, különösen Budapesten, ahol az ellenzéki hangulat az Európai Unió felé való orientálódásból fakad, szemben az államfő által védett hagyományos értékekkel.

Truhacsev hozzátette, hogy Európában az utcai politika már banalitásnak számít, és a közelgő európai parlamenti választásokon Orbán Viktor és a magyar ellenzék is részt vesz. A miniszterelnököt régóta vádolják korrupcióval, de a társadalom már hozzászokott ehhez. Egy tüntetés csak akkor lenne igazán veszélyes, ha legalább 90 ezer ember venné részt benne, nem pedig 30 ezer, mint a március 15-ei eseményen. A kis- és középvárosok támogatásával a kormánypárt valószínűleg megnyeri az európai parlamenti választásokat.

Truhacsev megjegyezte, hogy az elnök és az igazságügyi miniszter lemondása sem jelent végzetes csapást a jelenlegi kormányra, mivel a kormánypártnak alkotmányos többsége van a parlamentben, és az ún. "narancsos forradalom" forgatókönyve nem alkalmazható az uniós országokban.