Orosz kémek az osztrák elhárításban

Ausztria történetének egyik legnagyobb kémbotrányával kell szembenéznie, miután kiderült, hogy az orosz hírszerzés beépült az ország elhárításába. Az ügy kapcsán az osztrák kancellár összehívta a Nemzetbiztonsági Tanácsot.

Az osztrák rendőrség leleplezett egy magas rangú titkos ügynököt, Egisto Ottot, aki a gyanú szerint 2017 és 2021 között titkos információkat adott át az orosz hírszerzésnek. Az AP által elemzett kiszivárgott dokumentumok szerint Ott többek között mobiltelefonokról származó adatokat adott át, amelyek segítségével betörést hajtottak végre egy ismert újságíró lakásába, és "javítási javaslatokat" tett egy németországi gyilkosság után.

Egisto Ott kapcsolatban állt Jar Marsalekkel, a Wirecard ex igazgatójával, aki a cég összeomlása óta szökésben van, és csalás miatt körözik. A dokumentumok szerint Marsalek legalább 2014 óta ápol szoros kapcsolatot az orosz FSZB hírszerzéssel, és jelenleg Oroszországban bujkál.

Ott nemzetközi rendőrségi adatbázisokban is kutakodott, és próbált fontos információkat begyűjteni Oroszország számára. Az osztrák jelentések szerint üzletemberekről, disszidensekről, és egy volt FSZB-ügynökről szerzett információkat, valamint a schengeni övezet információs rendszeréből is lekért adatokat.

Az ügy részletei szerint Ott három magas rangú osztrák belügyminisztériumi tisztviselő mobiltelefonjának adatait is átadta az oroszoknak, és segített egy osztrák kormányzati kommunikációra szánt számítógépet eljuttatni az FSZB moszkvai központjába.

A kémbotrány egy másik szála Christo Grozev bolgár oknyomozó újságíróhoz vezet, aki Szergej Szkripal és Alekszej Navalnij ügyeivel foglalkozott. Grozev címét Ott szerezte meg és adta át Marsaleknek, aki később kiraboltatta az újságíró lakását. A bolgár újságíró kénytelen volt elmenekülni Ausztriából, mivel a hatóságok nem tudták garantálni a biztonságát.