A rákosrendezői maxi-Dubaj fejlesztője Belgrádban terjeszkedik

A dubaji ingatlanfejlesztő, Mohamed Alabbar, aki a rákosrendezői maxi-Dubaj negyedet építi, tárgyalásokat folytat Donald Trump vejével, Jared Kushnerrel, hogy a NATO által 1999-ben lebombázott belgrádi védelmi minisztérium területén új projektbe kezdjen.

Mohamed Alabbar, aki a dubaji Burdzs Kalifa építésében is részt vett, márciusban kezdte meg a tárgyalásokat Kushnerrel, aki 99 évre kapna használati jogot a romos belgrádi ingatlanokra. Ezek helyén luxusszállodát, lakóépületeket és múzeumot terveznek építeni. A szerb állam a projektből származó bevétel 22 százalékát kapná meg.

Alabbar a Gulf Business értesülései szerint tanácsadóként vesz részt a projektben, és nem zárta ki, hogy befektetőként is beszálljon. A fejlesztő izgatottan várja a csúcskategóriás fejlesztéseket, de a partnerség részleteit nem tárta fel.

A rákosrendezői maxi-Dubaj fejlesztésével párhuzamosan Alabbar budapesti terveiről is beszélt, amely Európa legmagasabb tornyát ígéri. A belgrádi és budapesti projektek mellett Kushner Albániában is tervez ingatlanfejlesztést, ahol egy üdülőközösséget hozna létre.

Alabbar a nyugati szankciók miatt kivonul Belaruszból, ahol a North Waterfront projektjét értékesíteni kívánja. A belorusz elnök, Aljakszandr Lukasenka, aki a projektben személyesen is részt vett, csak most értesült Alabbar kivonulási szándékáról.

(Borítókép: Az 1999-ben a NATO csapásokban lebombázott Jugoszláv Védelmi Minisztérium épülete még mindig romosan áll Belgrádban, Szerbiában, 2015. március 23-án. Fotó: Medin Halilovic / Anadolu / Getty Images Hungary)