Miriam Margoyles és az izraeli konfliktus: Hitler győzelme?

A Harry Potter filmekből ismert Miriam Margoyles, aki Bimba professzorként vált híressé, erős szavakkal illette az izraeli konfliktust, amelyet Hitler győzelmehez hasonlított.

Miriam Margoyles, aki a Harry Potter-sorozatban Bimba professzort alakította, és aki Az ártatlanság kora című filmjéért BAFTA-díjat is kapott, az Ausztráliai Zsidó Tanácson keresztül osztotta meg véleményét az izraeli háborúval kapcsolatban. A színésznő videóüzenetében arra szólította fel a zsidó közösséget, hogy követeljenek tűzszünetet Gázában, ahol az UNRWA USA segélyszervezet szerint a helyzet egyre súlyosbodik, és az emberek éhínséggel is szembesülnek.

Margoyles kifejtette, hogy szégyelli Izraelt, és úgy véli, hogy a zsidók, akiket korábban könyörületesnek és gondoskodónak ismertek, most egy "ördögi, népirtó nacionalista nemzetté" váltak, amely nőket és gyerekeket üldöz és öl. A színésznő szerint a vallásukat fontosnak tartó zsidóknak is fel kellene emelniük a hangjukat a háború ellen, és a zsinagógába járóknak is azonnal cselekedniük kellene.

Margoyles a Hamász tetteit is elítélte, amely október 7-én egy támadást hajtott végre, amely 1139 ember halálát okozta, és kétszázötven civilt és katonát ejtett túszul. Izrael válaszul elindította a hat hónapja tartó konfliktust, amely a gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint már több mint harmincezer áldozatot követelt. A nyolcvankét éves színésznő üzenetét a Jewish Council of Australia Twitter-oldalán is megosztották.

Joe Biden amerikai elnök kritikával illette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök gázai stratégiáját, mondván, hogy hibásnak tartja azt, és nem ért egyet a megközelítésével. Biden hangsúlyozta, hogy az amerikai támogatás Izraelnek attól függ, hogy az ország több élelmiszert és gyógyszert enged-e be Gázába, és sürgette a tűzszüneti megállapodás mielőbbi megkötését. Az ENSZ helyi ügynökségeit Izrael azzal vádolta, hogy nem juttatják el a segélyeket a rászorulókhoz, miközben a tűzszüneti tárgyalások hetek óta nem vezetnek eredményre.

Ausztrália külügyminisztere, Penny Wong jelezte, hogy országa elismerné a palesztin államiságot, ha ez hozzájárulna a békéhez a Közel-Keleten, de kizárta a Hamász szerepvállalását a palesztin kormányban. Wong a kétállami megoldást nevezte az erőszak végtelen körforgásának megtörésére irányuló egyetlen reménynek, és kritizálta a Netanjahu-kormányt, amiért nem foglalkozik a palesztin állam kérdésével.

Az Egyesült Államok tisztviselői szerint Netanjahu blöffölt, amikor azt állította, hogy megvan a rafahi szárazföldi offenzíva kezdetének dátuma, mivel az Egyesült Államok nem látott erre vonatkozó átfogó tervet. Antony Blinken amerikai külügyminiszter és több magasrangú amerikai tisztviselő is megerősítette, hogy az izraeliek nem osztottak meg velük pontos dátumot a tervezett műveletről.