Mikroműanyagok és az allergiák kapcsolata

Egy friss kutatás során a Kirikkale Orvostudományi Egyetem munkatársai kimutatták, hogy az allergiás rhinitisben szenvedő betegek orrváladékában magasabb a mikroműanyagok koncentrációja, mint az egészséges önkéntesekében.

A törökországi kutatók, Ayşegül Tuna vezetésével, 66 személy bevonásával végeztek klinikai kísérletet, hogy megvizsgálják az allergiás rhinitis és a mikroműanyagok közötti összefüggést. Az allergiás rhinitis az orrnyálkahártya gyulladását jelenti, amelyet többnyire pollen, poratkák és egyéb allergének váltanak ki. A kutatásban részt vevőket két csoportra osztották: az egyikben 36 allergiás rhinitisben szenvedő beteg, a másikban pedig 30 egészséges önkéntes volt. Az eredmények szerint az allergiás csoportban lényegesen magasabb volt a mikroműanyag sűrűsége az orrváladékban, mint a kontrollcsoportban.

A kutatók szerint az Allergiás Rhinitis Pontszám eredményei alapján szignifikáns eltérés mutatkozott az allergiás és az egészséges csoport között, ami arra utal, hogy az allergiás tünetekért a mikroműanyagok lehetnek felelősek.

Dr. Zeke Helga klinikai genetikus az Indexnek nyilatkozva elmondta, hogy a mikroműanyagok egészségügyi hatásai között már szív-érrendszeri problémák is szerepelnek, és hangsúlyozta a műanyagok használatának csökkentésének fontosságát. Az alumínium palackokat a műanyag palackok megfelelő alternatívájaként említette, mivel azok újrahasznosítása és környezetre gyakorolt hatása is kedvezőbb.

A Magyar Tudományos Akadémia RISK-MP projektkonzorciuma a kommunális szennyvizek mikroműanyag-tartalmának vizsgálatáról számolt be. A kutatások szerint a szennyvíztisztító telepek nagy hatékonysággal távolítják el a mikroműanyagokat, annak ellenére, hogy nem erre a célra tervezték őket. A tisztított vízzel a beérkező mikroműanyagoknak csupán 0,1-3 százaléka kerül a felszíni vizekbe. A szennyvíziszapban található mikroműanyagok mennyisége azonban jelentős, Magyarországon évente keletkező közel 170 ezer tonna szennyvíziszapban mintegy 13 000 milliárd részecske, azaz 1320 tonna mikroműanyag található.

A háztartásokban keletkező szennyvízben található mikroműanyagok mennyiségének csökkentése érdekében a kutatók többek között a mikroműanyagot tartalmazó kozmetikumok, törlőkendők és tisztítószerek használatának mellőzését, a mosógépekre szerelhető szűrők alkalmazását, valamint a nem műanyag háztartási eszközök használatát javasolják. Az Európai Unióban már megjelentek az első rendeletek a mikroműanyag összetevők kivonásáról, és további jogszabályok előkészülete alatt állnak.