A mesterséges intelligencia finomítja a sör ízét

A Leuveni Katolikus Egyetem kutatói által fejlesztett számítógépes modell képes előre jelezni a sör ízét és a fogyasztói értékeléseket, ami új távlatokat nyithat a sörfőzés világában.

A belga Leuveni Katolikus Egyetem kutatói egy olyan mesterséges intelligencia (MI) alapú számítógépes modellt hoztak létre, amely nem csak a sör ízét képes előre jelezni, hanem azt is, hogy milyen értékeléseket fog kapni a fogyasztóktól. A modell segítségével még finomabbá tehetők a belga sörfőzdék termékei.

Kevin Verstrepen, a kutatás vezetője elmondta, hogy a mesterséges intelligencia képes feltárni azokat a bonyolult kapcsolatokat, amelyek meghatározzák, hogyan érzékeljük a különböző aromákat. A sörök több száz különböző aromamolekulát tartalmaznak, amelyek kölcsönhatásba lépnek egymással, és ez befolyásolja az ízérzékelést.

A Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók 250 különböző belga sörtípus kémiai összetételét elemezték, beleértve a lagereket, gyümölcsös főzeteket, világos söröket és az alkoholmentes változatokat is. A vizsgált tulajdonságok között szerepelt az alkoholtartalom, a savasság, a cukortartalom és több mint 200 különböző ízben szerepet játszó vegyület.

A kutatók egy 16 fős tesztcsapat segítségével három éven át értékelték a söröket, 50 különböző tulajdonság alapján pontozva azokat, valamint 180 ezer fogyasztói értékelést is összegyűjtöttek. A gépi tanulás segítségével létrehozott modell képes volt megjósolni a sörök ízét és a várható értékeléseket, majd ezt a modellt felhasználva javítottak egy kereskedelmi forgalomban kapható sör minőségén. Az eredmények szerint az alkoholos és az alkoholmentes változatok is jobb értékeléseket kaptak az édesség, a testesség és az általános vélemények tekintetében.

Verstrepen kiemelte, hogy a modellnek vannak korlátai, például csak a prémium sörökön tanították be, de az eszköz segíthet az alkoholmentes sörök ízének tökéletesítésében. Ugyanakkor a hagyományos sörfőző mesterek tudására továbbra is szükség lesz.