Új antibiotikumokat tervező mesterséges intelligencia

Amerikai kutatók által kifejlesztett generatív mesterséges intelligencia modell képes lehet új antibiotikumok kialakítására, amelyek hatékonyak lehetnek az eddig ellenálló szuperbaktériumokkal szemben.

Az egészségügy számos területén már alkalmaznak mesterséges intelligenciát (MI), és most úgy tűnik, hogy az új antibiotikumok kifejlesztését is rábízhatják ezekre a gépi algoritmusokra. Ez különösen fontos lehet a gyógyszerrezisztens szuperbaktériumok egyre gyakoribb előfordulása miatt.

A McMaster Egyetem és a Stanford Egyetem kutatói által létrehozott generatív MI-modell, a SyntheMol, olyan új antibiotikumokat képes tervezni, amelyek potenciálisan hatásosak lehetnek a gyógyszerrezisztens kórokozók ellen. A modell képes volt például olyan vegyületeket szintetizálni, amelyek az Egészségügyi Világszervezet által kritikus fenyegetésként aposztrofált Acinetobacter baumannii ellen hatékonyak lehetnek.

A kutatók egy 132 ezer molekuláris építőelemet tartalmazó könyvtár és validált kémiai reakciók felhasználásával képezték ki a mesterséges intelligenciát. A MI ezután képes volt körülbelül 25 ezer ígéretes antibakteriális tulajdonságú vegyületet létrehozni, amelyeket egy másik MI-modell toxicitás szempontjából elemezett. A vizsgálatok során hat nem mérgező molekulát azonosítottak, amelyek erős antibakteriális hatást mutattak az A. baumannii ellen laboratóriumi körülmények között.

A kutatók még nem ismerik a hatékony molekulák működésének molekuláris szintű részleteit, de a további vizsgálatokkal közelebb kerülhetnek más antibiotikumok fejlesztéséhez is. James Zou, a Stanford Egyetem docense és a Nature Machine Intelligence folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője hangsúlyozta, hogy a SyntheMol nemcsak új molekulák tervezésére képes, hanem pontos leírást is ad azok elkészítéséhez.