Mérgező anyagok az eperben és az ivóvízben

Az Egyesült Királyságban végzett vizsgálatok során kiderült, hogy számos gyümölcs és zöldség, köztük az eper is, mérgező PFAS anyagokat tartalmaz, amelyek nehezen, vagy egyáltalán nem bomlanak le a szervezetben.

A per- és polifluoralkil anyagok (PFAS) mesterségesen előállított vegyületek, melyek rendkívül lassan ürülnek ki a szervezetből, és súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, mint például rák, magas koleszterinszint, vese- és pajzsmirigybetegségek, alacsony termékenység, valamint az immunrendszer gyengülése. Ugyanakkor kis mennyiségben nem tekintendők károsnak.

Ezeket az anyagokat széles körben használják, például peszticidekben, háztartási termékekben, kozmetikumokban, étel-csomagolásokban és tűzoltóhab előállításához. A WHO a PFAS-ok egyik típusát, a PFOA-t rákkeltőnek sorolta be. Az Új-Dél-Walesi Egyetem tanulmánya szerint a globális talajvízminták 69 százaléka meghaladta a biztonságos határértékeket.

Az Egyesült Királyságban egy kormányzati tesztprogram keretében vizsgálták a friss zöldségeket és gyümölcsöket, melyek közül az eprek 95 százaléka tartalmazott PFAS-t. A szőlő, cseresznye, spenót, paradicsom és őszibarack is jelentős mértékben érintett volt. Jelenleg 25 féle PFAS-peszticidet használnak az országban, melyek közül hatot különösen veszélyesnek minősítettek.

Nick Mole, a Pesticide Action Network UK munkatársa szerint aggasztó, hogy a brit fogyasztóknak nincs más választásuk, mint elfogadni ezeket a vegyi anyagokat. A Pan UK a brit kormányt arra sürgeti, hogy tiltsa be ezeket az anyagokat és támogassa a gazdákat biztonságosabb alternatívák keresésében.

Shubhi Sharma, a CHEM Trust munkatársa szerint a PFAS vegyi anyagok teljes mértékben emberi eredetűek, és bár egy évszázaddal ezelőtt még nem léteztek, mára mindenütt jelen vannak. Sharma szerint a legkevesebb, amit tehetünk, hogy betiltjuk a PFAS-ok használatát, és ezzel nem növeljük tovább a mérgező terhet.

Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal rendszeresen végez szermaradék-vizsgálatokat az élelmiszereken, ahol a minták 1–1,5 százalékában mutattak ki határérték feletti növényvédőszer-maradványt. A leggyakrabban a citrusféléken, fejes salátán, uborkán, szamócán, almán, körtén és reteken találtak növényvédőszer-maradékot.