A hazai nap- és szélerőműpiac átláthatóságának növekedése

Április 5-én a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közzétette a „Betáplálási irányú csatlakozásokról szóló adatbázist”, amely felfedi, hogy Magyarországon kik és hol üzemeltetnek 0,5 MW feletti nap- és szélerőműveket, valamint azokat a projekteket, amelyek már rendelkeznek csatlakozási engedéllyel.

Az elmúlt években Magyarország jelentős mértékben növelte megújuló energia kapacitásait, jelenleg körülbelül 300 MW szél- és 5800 MW naperőművi kapacitás áll rendelkezésre, ami kiemelkedő részét képezi a csúcsfogyasztásnak. A közzétett adatokból kiderül, hogy 2028-ig további 4,6 GW-nyi PV-kapacitás helyezhető üzembe, ami elősegítheti a megújulós célok elérését. Ugyanakkor a naperőművek termelésének kiegyensúlyozása megdrágult, és a hálózaton elfogyott a betáplálási hely.

A naperőmű-beruházások értékelésekor az elosztók és a MAVIR közösen modellezik az adott erőmű termelési profiljának hatását a villamosenergia-rendszerre, és előrejelzik a szükséges hálózatfejlesztéseket. A költségek egy részét a beruházóra hárítják. Az új csatlakozási engedélyeket a hálózatüzemeltetők egyre későbbi időpontokra és magasabb díjjal adják ki, ami csökkentheti az új kapacitások iránti igényt. A PV-projektek megtérülései veszítettek vonzerejükből, és a finanszírozási költségek is nőttek.

A MEKH által közzétett adatok a beruházók számára is fontos információkat tartalmaznak, mint például a kiosztott kapacitások mértéke, az üzembehelyezés várható időpontja és a projektek csatlakozási díja. A transzparencia növelése felgyorsíthatja a megújuló erőművi projektek másodlagos piacát.

A transzparencia különösen fontos lehet azok számára, akik még nem kezdtek el projektet strukturálni, vagy már elkezdték a megújulós projektjüket, és össze szeretnék hasonlítani a csatlakozási díjakat. A szélerőműbe beruházók számára is előnyös lehet a közös lokációra telepítés, mivel a szél- és naperőművek termelési profilja kiegészíti egymást, és így jobb kihasználtságot és alacsonyabb kiegyenlítési költségeket érhetnek el. Az akkumulátorgyártók és -kereskedők számára is hasznos lehet az adatbázis, mivel megmutatja, hol lehet piaca a termékeiknek.

A publikált adatokból kiderül, hogy a fajlagos csatlakozási díjak mediánja közel 13 millió forint/MW, és a díjak trendszerű csökkenése figyelhető meg a méret növekedésével. A nagyobb méretű és kedvező fajlagos csatlakozási díjú erőművek többsége a Dunától keletre helyezkedik el. A rendszeres frissítések követése érdemes lehet, mivel a piac várhatóan fel fog pörögni.