Jönnek a magyar űrhajósok! Amerikában képzik ki a legjobbjainkat

Elindult a NASA központjában, Houstonban a magyar űrhajósjelöltek kiképzése. Összesen négyen vannak még versenyben, és a következő hónapokban sorra kerülő embert próbáló tesztjeik után csak egy szerencsés jelölt marad, aki majd 30 napot tölthet a Nemzetközi Űrállomáson.

A Blikk korábbi beszámolója szerint a magyar űrhajósjelöltek már egy éve részt vesznek a magyarországi előkészítő programokban. Az ATV-nek nyilatkozva a jelöltek izgatottan várták a pillanatot, hogy a NASA houstoni központjában is megkezdhessék a felkészülést. A jelölteket 2023 áprilisában mutatták be, és azóta is folyamatosan különböző szintű felkészülési programokon vesznek részt.

A kiképzés célja, hogy a kiválasztott kutató űrhajósak minél több tudományos kísérletet végezzenek a Nemzetközi Űrállomáson. A csapat orvosa, Dr. Nagy Klaudia Vivien hangsúlyozza a jelöltek egészségügyi és pszichológiai állapotának fontosságát, mivel az űrmisszió során egy elzárt környezetben kell dolgozniuk, ahol nem tudnak minden nap a családjukkal beszélni, és új emberekkel találkoznak.

Gyurta Dániel, a program sport szakmai tanácsadója szerint az asztronauta-jelölteknek rendszeres úszásra és kondicionáló edzésekre is szükségük van. Ő felel a férfi jelöltek fizikai felkészítéséért, és kiemelte, hogy a houstoni látogatás során az űrhajósjelöltek első kézből kapnak majd fontos információkat, amelyek jelentősen hozzájárulnak a felkészülésükhöz.

A közeljövőben a jelöltek egy különleges centrifugában is részt vesznek, ahol akár 8-9 G-s erőhatásnak is ki kell majd bírniuk. Emellett részt vesznek zéró-G, vagyis anti-gravitációs kiképzésen is. A kemény amerikai kiképzést követően Magyarországon folytatódik a felkészülés, ahol végül csak ketten maradnak versenyben, de a Nemzetközi Űrállomásra csak egy jelölt utazhat majd fel.