Hihetetlen banki csalás Magyarországon

Egy magyar család vált egy szervezett banki csalás áldozatává, amely során közel egymillió forintot emeltek le az édesanya számlájáról. Az Érdi Rendőrkapitányság büntetőeljárást folytat az ügyben.

Az eset vasárnap történt, amikor Krisztina egy használt gyerekbiciklit próbált eladni a Marketplace-en. Egy Elena nevű vevő jelentkezett, aki a Packetán keresztüli átadást javasolta, de Krisztina a személyes átadást preferálta. Elena ragaszkodott az online tranzakcióhoz, és egy hamis e-mail címről üzenetet küldött Krisztinának, amelyben arról tájékoztatta, hogy a szállítási költséget és a termék árát már kifizette. Krisztina, aki nem találta gyanúsnak az e-mailt, egy linkre kattintva saját netbankjában találta magát, ahol ujjlenyomattal lépett be. Ezt követően több hatjegyű kódot is megadott, amelyeket push üzenetben kapott.

Később azonban sms-ek érkeztek a bankjától, amelyek arról tájékoztatták, hogy édesanyja számlájáról 990 ezer forintot utaltak át a saját számlájára, majd ezt követően több részletben leemelték az összeget egy budapesti ATM-en keresztül. Az OTP Bank letiltotta Krisztina bankkártyáját és netbanki hozzáférését, és felhívta a csalás elleni vonalat.

Az eset után Krisztina öccsét is felhívták egy ismeretlen számról, aki az OTP ügyintézőjeként mutatkozott be, és érdeklődött, hogy történt-e a családban banki csalás. Az öccse megerősítette, hogy feljelentést tettek. A csalók még egy mosolygó szmájlit is küldtek Krisztinának a Messengeren, majd elkezdtek törlődni a korábbi üzenetek.

Az OTP Bank tanácsai szerint az adathalász bűncselekmények ellen védekezni lehet azzal, hogy nem adjuk meg a banki adatainkat senkinek, a netbankot és egyéb digitális szolgáltatásokat közvetlenül a böngészőbe gépelve nyissuk meg, és ne telepítsünk ismeretlenek felszólítására távoli elérést biztosító szoftvereket.

Szirmay Kristóf számítógépes biztonsági szakértő szerint a csalók valószínűleg már hozzáfértek az anyuka számlájához, de a kártyájához nem. A lánya banki adatait és kártyaadatait egy adathalász oldalon szerezték meg, majd a mama netbankjába belépve utalták át a pénzt a lánya számlájára. A pénzt klónozott kártyával és mobiltelefonra rátett Google Pay segítségével vették fel, maszkban egy ATM-nél, miután átállították a limitet. A szakértő szerint azonban furcsa, hogy ehhez a kártya pin kódjára is szükség volt, és az elcsalt összeg sem számít nagynak a profi hackerek által megszokott tételekhez képest.