Liz Truss memoárjában feltárja, mi vezetett bukásához

Liz Truss volt brit miniszterelnök hamarosan megjelenő memoárjában osztja meg azokat a tanácsokat, amelyeket II. Erzsébet királynőtől kapott, és amelyeket ha megfogad, talán nem bukik meg rekordidő alatt.

A Guardian szerint Truss azt írja, hogy a királynővel való találkozásukkor, 2022 szeptemberében, a királynő azt tanácsolta neki, hogy "Fogja vissza magát!". Truss, aki II. Erzsébet 15. és egyben utolsó miniszterelnöke volt, a királynő halála után nem sokkal kényszerült lemondani. A politikus visszaemlékezése szerint a királynő ekkor már feltűnően gyengélkedett, és Truss számára a halálhír sokként érkezett.

Truss kormányfősége alatt szabadpiaci fordulatot és adócsökkentéseket hajtott végre, amelyek megrengették a brit gazdaságot, és ez vezetett ahhoz, hogy ő lett a brit történelem során a legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnök. A nemzeti gyász idején Truss úgy érezte, hogy más miniszterelnökök talán jobban biztosítani tudták volna "a szükséges magasröptű retorikát és színpadias államférfiságot".

Truss memoárjában elgondolkodik azon, hogy talán hallgatnia kellett volna a királynő tanácsára, és reflektál rövid ideig tartó Downing Street-i karrierjére. Lemondása óta igyekszik a brit politika radikális jobbszárnyán helyet foglalni, és ezt Donald Trump nevével fémjelzett amerikai CPAC-en (Konzervatív Politikai Akció Konferencia) történő felszólalásával is jelezte. Azóta hivatalban lévő, de korántsem népszerű Rishi Sunak váltotta a miniszterelnöki poszton.