Koszovó a békülés útján

Koszovóban népszavazásra készülnek az észak-koszovói településeken, ahol a tavaly megválasztott polgármesterek leváltásáról dönthetnek a helyiek.

A koszovói választási bizottság tájékoztatása szerint minden előkészület megtörtént, hogy népszavazást tartsanak az észak-koszovói településeken, ahol a választói névjegyzékben 1500-zal több név szerepel, mint egy évvel ezelőtt. A négy, többségében szerbek által lakott településen - Kosovska Mitrovica északi részén, Zubin Potokban, Zvecanban és Leposavicon - a lakosok április 21-én dönthetnek arról, hogy menesszék-e a tavaly megválasztott polgármestereket. Amennyiben a népszavazás sikeres lesz, azaz a választói névjegyzéken szereplők több mint fele igennel szavaz a polgármesterek leváltására, új önkormányzati választást írnak ki az érintett helyeken.

A tavalyi önkormányzati választásokat a helyi szerbek bojkottálták, így az albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett kerültek megválasztásra az albán nemzetiségű polgármesterek. A választásokat követően zavargások törtek ki, amikor a városvezetők megpróbálták elfoglalni hivatalukat.

A helyzet annyira elmérgesedett, hogy a helyi szerbek támadásokat intéztek a koszovói rendőrök és a NATO parancsnoksága alatt álló KFOR békefenntartó erők ellen, amelyek során 27 magyar katona is megsebesült, közülük többen súlyosan.