Kolumbusz és a kis jégkorszak: Tények és elméletek

A történelmi tények és tudományos kutatások alapján Kolumbusz Kristóf és a hódítók nem okozhatták az Európában kialakult kis jégkorszakot.

Az amerikai kontinensre érkező európai hódítók által behurcolt betegségek, mint például a himlő, valóban pusztítást végeztek a bennszülött lakosság körében. Egyes amerikai klímakutatók szerint a pandémiák következtében elnéptelenedett területeken az újraerdősödés növelte az erdők szén-dioxid-megkötő képességét, ami globális hőmérséklet-csökkenést eredményezhetett.

Azonban a legújabb éghajlati szimulációk szerint ez az újraerdősödés nem volt elegendő ahhoz, hogy ilyen mértékű lehűlést okozzon Európában. A hamburgi Max Planck Meteorológiai Intézet kutatói, köztük Johann Jungclaus és csapata, egy alternatív magyarázatot kínálnak: a 16. század végén bekövetkezett vulkánkitörések játszhattak szerepet a hűvös időszak kialakulásában.

A vulkánkitörések során a légkörbe került hamu csökkentette a Föld felé érkező napsugárzást, ami jéggel borított területek növekedéséhez vezetett az északi szélességeken. Ez lassította a Grönland környéki óceáni áramlásokat, ami tovább erősítette a jeges felületek terjedését.

Ez a folyamat hozzájárult a Skandinávia feletti stabil anticiklonok kialakulásához, amelyek hideg kontinentális levegőt szállítottak Oroszország felől, és így befolyásolták Európa éghajlatát.