Az elnök náci apja és a tüntetés kirúgott szónoka

Üdvözlöm az olvasókat a még mindig dögmeleg áprilisban! A 444 napindító hírlevele az elmúlt nap legfőbb híreivel érkezik.

A Magyar Péter-tüntetésen elmondott beszéde után Tarr Zoltánt, a református lelkészt azonnali hatállyal kirúgták civil munkahelyéről, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium egyik háttérintézménye volt. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint nem meglepő, hogy a kormány nem bízik meg abban, aki meg akarja buktatni.

Sulyok apjának nemzetiszocialista múltja ellenére a Parlamentben figyelmeztetnek mindenkit, aki ezt a témát felveti. A győri kampányban pedig a győri fürdő üzemeltetőjének kiszivárgott hangfelvétele borzolja a kedélyeket.

Márki-Zay Péter, akit Bohár Dániel is megkeresett, elfogadta Deutsch Tamás vitafelhívását, annak ellenére, hogy úgy érezte, az nem is neki szól. Zuglóban a Szikra mozgalom a momentumos Rózsa András mögé állt, így elmarad az előválasztás.

A Szabad Európa információi szerint május elején érkezhet Budapestre a kínai elnök, míg Kövér László szerint a II. világháború folytatódik a jelen konfliktusokban.

A költségvetési hiány gigantikus méreteket öltött, március végére majdnem a teljes évre tervezett deficit összejött. Józsefvárosban tíz önkormányzati épület államosítását tervezi a kormány, ami 200 család utcára kerülését eredményezheti. Korrupciós vádak érik több minisztériumi vezetőt, köztük Varga Mihály volt helyettes államtitkárát is. Az M6-os és az M44-es új szakaszainak átadása csúszik, az M6-os utolsó 20 kilométeréből csak 13-at adnak át most. Nagy Márton szerint Orbán Viktor "napokon belül" kifejezése a ferihegyi reptérvásárlás kapcsán akár 2 hét vagy egy hónap is lehet.

A fővárosi metrótender kapcsán a Népszava szerint már egy évvel a kiírás előtt tárgyalások folytak az oroszok és a főváros képviselői között. A főváros legnagyobb lakásépítési projektje körül továbbra is fennáll a bizonytalanság.

Ukrajnában Harkiv városa ismét az orosz támadások kiemelt célpontja lett, Zelenszkij ukrán elnök igazságos választ ígér. Az oroszországi és kazahsztáni áradások miatt már több mint 100 ezer embert kellett evakuálni.

Amerikában ismét napfogyatkozás volt megfigyelhető, míg Trump az abortusz kérdésében az államokra bízná a döntést. Netanjahu bejelentette a Rafah elleni offenzíva időpontját, és Simon Harris lett Írország valaha volt legfiatalabb miniszterelnöke.

A Borízű Hang legutóbbi adása már ingyen meghallgatható.