Kína európai együttműködéssel teszi le tudományos névjegyét a Holdon

Kína közelgő holdküldetése, a Chang’e 6, nemcsak a Hold túlsó oldaláról származó minták gyűjtésére irányul, hanem három európai tudományos rakományt is magával visz, ami felkeltette a nemzetközi figyelmet.

A Chang’e 6 küldetés tudományos jelentősége kiemelkedő, hiszen a robotszonda a Hold túlsó oldaláról gyűjt majd mintákat, amelyek segíthetnek jobban megérteni a Hold történetét és fizikáját. A Kínai Nemzeti Űrkutatási Hivatal szerint a küldetés során három európai tudományos eszközt is használnak majd: egy francia radon mérő műszert, egy olasz fényvisszaverő reflektort, és egy svéd negatív ionos műszert.

Ezek az eszközök különféle tudományos vizsgálatokat végeznek majd a Holdon. A francia radon mérő műszer a holdpor és néhány illékony vegyi anyag mozgását tanulmányozza, az olasz fényvisszaverő reflektor lézeres távolságmérőként szolgál a leszállóegységhez, míg a svéd negatív ionos műszer a napszéllel való kölcsönhatás során a Hold felszínéről kibocsátott negatív ionokat mutatja ki.

A Chang’e 6 küldetésbe több külföldi űrügynökség és kutatószervezet is szeretett volna bekerülni, végül a francia, olasz és svéd eszközök kerültek kiválasztásra. Yang Yuguang, a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség Űrszállítási Bizottságának alelnöke szerint ez a gyakorlat növeli a küldetések tudományos értékét, hiszen egy nemzeti űrjármű más nemzetek tudományos rakományát is szállíthatja.

Kína és Európa régóta működik együtt az űriparban, és ez a kapcsolat mindkét fél számára előnyös. Wang Yanan, az Aerospace Knowledge magazin főszerkesztője kiemelte, hogy ez az első alkalom az európai tudósok számára, hogy műszereiket a Hold túlsó oldalán használhatják, ami jelentős előrelépést jelent az európai bolygókutató közösség számára. Kína ezzel erősíti a nemzetközi űrbeli együttműködést és előmozdítja a kínai-európai kooperációt a holdkutatás terén.

A Chang’e 6 küldetést a Long March 5 nehézemelő rakéta szállítja majd, amely a következő hetekben indul a Wenchang Űrkilövő Központból. A küldetés során a robotszonda összegyűjti a holdport és a sziklákat, majd egy modul a Földre szállítja azokat. Korábban az Egyesült Államok, a volt Szovjetunió és Kína is hozott már holdmintákat a Földre, de a Chang’e 6 az első, amely a Hold túlsó oldaláról gyűjt mintákat.