Jack Ma dicséri az Alibaba szerkezetátalakítását és részvéttel nyilatkozik a hongkongi tűzvészről

Az Alibaba társalapítója, Jack Ma egy ritka hosszú feljegyzést írt az alkalmazottaknak, amelyben támogatását fejezi ki az internetes óriásvállalat szerkezetátalakítási erőfeszítései iránt, és részvétét nyilvánítja a hongkongi tűzvész áldozatainak.

Jack Ma, az Alibaba társalapítója, egy hosszabb levélben méltatta a vállalat szerkezetátalakítását, amelyet az alkalmazottaknak címezve írt. A Reuters beszámolója szerint ez arra utalhat, hogy Ma, aki az elmúlt években háttérbe vonult, esetleg aktívabb szerepet kíván vállalni a jövőben.

A 58 éves milliárdos, aki korábban angoltanárként kezdte pályafutását, az Alibaba révén vált Kína egyik leggazdagabb emberévé és legbefolyásosabb vállalkozójává. 2020 októberében azonban nyíltan bírálta a kínai kormány pénzügyi szabályozó politikáját egy pénzügyi konferencián, ami komoly következményekkel járt számára. Nemcsak az Ant Group nevű fintech vállalatának tőzsdei bevezetése hiúsult meg, hanem Ma kénytelen volt elhagyni Kínát, és csak tavaly tavasszal tért vissza az országba. Távollétében az Alibaba szerkezetátalakításon ment keresztül, ami során Ma szerepe és befolyása jelentősen csökkent.

A mostani levélben Ma Eddie Wu vezérigazgatót és Joe Tsai elnököt dicsérte, és kiemelte, hogy a vállalat egy évvel ezelőtti hat részlegre való felosztása elősegítette a döntéshozatal racionalizálását, így az Alibaba agilisabbá és ügyfélközpontúbbá vált. A levél nyilvánosságra hozatala után az Alibaba részvényei 5,5 százalékos emelkedést mutattak a hongkongi tőzsdén.

Jack Ma a levélben emellett részvétét fejezte ki a hongkongi tűzvész áldozatainak. Legalább öt ember meghalt és több mint 35 megsérült, miután szerda reggel tűz ütött ki egy épületben Hongkong Jordan városrészében. A helyi rendőrség szerint a tűzben három férfi és két nő vesztette életét, 35-en pedig megsérültek, közülük öt ember súlyos, egy pedig kritikus állapotban került kórházba. A tűz okát egyelőre nem sikerült megállapítani, de a helyi kormány ideiglenes menedéket nyújt azok számára, akik elveszítették az otthonukat. John Lee kormányfő részvétét fejezte ki az elhunytak családjainak, és utasította a hatóságokat, hogy vizsgálják ki a tűz okát. A South China Morning Post szerint a tűz a 16 emeletes, 1964-ben felhúzott New Lucky House épület aljánál található edzőteremben keletkezett, és a tűzoltóknak egy óra alatt sikerült eloltaniuk a lángokat. A kormány bejelentette, hogy a tűz ügyében nyomozás indult.