Pokoli forgatókönyv: így nézhet ki a világ egy atombomba ledobása után

A következő háborúban a túlélők irigyelni fogják a halottakat – mondta Nyikitia Hruscsov, az egykori Szovjetúnió első titkára. Ezek a szavak kísértetiesen aktuálisak lehetnek, hiszen újra erősödik a harmadik világháború lehetőségének szele. A Daily Mail részben kiszivárgott dokumentumokra, részben kitalált történetszálakra támaszkodva mutatta be, milyen lehet egy nukleáris háború kitörése percről percre.

Az elmúlt években több nukleáris háborúval kapcsolatos dokumentum titkosítását feloldották. A Daily Mail ezekből a dokumentumokból és szakértői interjúkból állította össze, hogyan alakulhatna ki egy nukleáris támadás az Amerikai Egyesült Államok ellen, és milyen eszkalációs lépések vezethetnek odáig. Az orosz fenyegetések és a NATO tevékenységei miatt a téma napjainkban különösen relevánssá vált. A leírt forgatókönyv a Pentagon elleni egy megatonnás termonukleáris támadást vesz alapul, amely Washington DC-t célozná meg. Andrew Weber, a nukleáris, vegyi és biológiai védelmi programokért felelős korábbi védelmi miniszterhelyettes szerint a washingtoniak leginkább egy váratlan támadástól tartanak.

Észak-Korea az a nemzet, amely nem szokott előzetes bejelentést tenni rakétatesztjeiről, ellentétben más nukleáris hatalmakkal, amelyek általában diplomáciai úton tájékoztatják egymást. A Daily Mail szerint Észak-Korea 2022 januárja óta több mint 100 rakétát tesztelt, melyek között nukleáris csapásmérő képességgel rendelkező fegyverek is voltak, de egyet sem jelentett be előzetesen.

A cikkben leírt fiktív forgatókönyv szerint a történet Phenjanban kezdődik, ahol Észak-Korea legerősebb interkontinentális ballisztikus rakétája, a "Szörny" indításával hatalmas tűzfelhő keletkezik. A világ leggyorsabb számítógépes rendszerei azonnal megkezdik a rakéta pályájának kiszámítását, és hamar kiderül, hogy az Egyesült Államok felé tart. A Pentagon alatti nukleáris parancsnoki bunkerben a védelmi miniszter és a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke veszi át az irányítást, és egy veszélyes nukleáris hadviselési stratégia kerül előtérbe: az indításra figyelmeztetnek, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Államok nem várja meg a támadást, hanem azonnal ellentámadást indít.

Az elnököt, aki éppen a Fehér Ház ebédlőjében tartózkodik, azonnal tájékoztatni kell a helyzetről. A nemzetbiztonsági tanácsadó rohan be hozzá, és a védelmi miniszter telefonon közli vele a támadás tényét. Az elnöknek rendkívül szűk időablak áll rendelkezésére a döntés meghozatalára. A Daily Mail szerint az amerikai elnökök többsége alulinformált a nukleáris háború vívásának módjáról. Ronald Reagan emlékirataiban írta, hogy hat perc áll rendelkezésre egy radarjelzésre adott válasz meghozatalára, ami alig több idő, mint amennyi egy csésze kávé lefőzéséhez szükséges. Az elnököt ezután a vészhelyzeti bunkerbe viszik.

A történet szerint kilenc perccel a rakéta indítása után az alaszkai Clear Space Force állomáson észlelik a támadó rakétát, és megkezdődik az elfogási kísérlet. A Daily Mail szerint a 20 találat-elhárító tesztből kilenc kudarcot vallott, ami 55 százalékos sikerességet jelent. A kitalált sztoriban az elfogás nem sikerül, és a rakéta tovább halad a célja felé.

Az elnököt a Fehér Ház alatti bunkerbe szállítják, ahol a vészhelyzeti táskában lévő végrehajtási utasításokat tartalmazó táskát viszi egy katonai segéd. Az elnöknek kizárólagos hatásköre van az atomfegyverek bevetésére, és a védelmi miniszter sürgeti, hogy konzultáljon oroszországi és kínai kollégáival, míg mások az ellentámadásra ösztönzik.

A cikkben leírt forgatókönyv szerint a Pentagon felé száguldó észak-koreai ICBM a detonáció előtti utolsó pillanatokban van, és a robbanás utáni első ezredmásodpercekben hatalmas tűzgömböt hoz létre, amely minden életet elpusztít a közelben. A Pentagon környékén pokoli tűzvész keletkezik, és megszakad a kapcsolat az elnökkel. Az orosz elnök, aki nem kapott tájékoztatást az amerikaiaktól, úgy dönt, hogy ellentámadást indít, és ezer ICBM indít útnak Amerika felé.

A védelmi miniszter főparancsnokként esküszik fel, és az amerikai ICBM-ek orosz föld felett haladnak át Észak-Korea felé. Oroszországot figyelmeztetni kell, hogy ne értelmezze támadásként az amerikai rakétákat. Az amerikai elnök, aki a Marine One helikopteren van, rendszerhibát szenved az elektromágneses impulzus miatt, és zuhanni kezd. Az elnököt tandemugrással mentik ki, de az ügynök meghal, és az elnök súlyosan megsérül.

Az orosz elnök dühös, mert nem kereste meg az amerikai elnök, és úgy véli, hogy Oroszország lefejező csapás célpontjává vált, ezért nukleáris ellentámadást indít. Az Egyesült Államokban és Európában emberek százmilliói halnak meg, és a civilizáció remekművei is megsemmisülnek. Az Egyesült Államokban, Európában és a Koreai-félszigeten a túlélők bunkerekben rejtőznek, amíg ki nem mernek menni a szabadba.

A Daily Mail cikke szerint egy nukleáris háború esetén a túlélők irigyelni fogják a halottakat, ahogy azt Nyikita Hruscsov előre látta.