Halálos baromfi-szállítmány és az orosz sorkatonák helyzete

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelentése szerint több szalmonella-fertőzés történt, amelyek közül egy halálos kimenetelű volt, és ezek az esetek szennyezett ukrán baromfihús-szállítmányokhoz köthetők. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma pedig arról számolt be, hogy Oroszország folytatja a megszokott sorozási gyakorlatát, de az újoncokat nem vetik be Ukrajnában.

Az EFSA adatai szerint az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban regisztrált fertőzések száma mintegy 500-ra rúg, és ezek az esetek 2021 szeptembere óta halmozódnak fel. A fertőzés miatt huszonhárom személy került kórházba, és hatan vérmérgezést is szenvedtek.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma által közzétett jelentés szerint Oroszország a tavaszi sorozási kampányát április 1-én kezdte, és 150 ezer 18 és 30 év közötti férfit hívtak be, ami megfelel a korábbi évek gyakorlatának. A sorkatonák 12 hónapig szolgálnak majd, de Ukrajnában nem kerülnek bevetésre, helyettük a szerződéses katonák és a 2022 végén mozgósított tartalékosok teljesítenek szolgálatot. A Kreml célul tűzte ki, hogy az idei évben 400 ezer szerződéses katonát alkalmazzanak, részben az ukrajnai veszteségek pótlására, részben pedig azért, hogy a fegyveres erők aktív állományát idén 1,32 millió főre, jövőre pedig 1,5 millió főre növeljék.