Greta Thunberg kétszeri letartóztatása a hágai klímatüntetésen

Európa több nagyvárosában klímatüntetéseket tartottak a hétvégén, de a legnagyobb figyelmet a hágai események kapták, ahol Greta Thunberg svéd klímaaktivistát aznap kétszer is őrizetbe vették. A tüntetésen körülbelül 1000 ember vett részt, és a rendőrség "szokatlanul erős fellépése" egy tüntető súlyos sérülésével végződött.

Az Extinction Rebellion aktivistái egy forgalmas útszakaszt próbáltak lezárni, és ezt előre bejelentették a rendőrségnek. A céljuk az volt, hogy tiltakozzanak a fosszilis ipar éves szinten több milliárd eurós támogatásai ellen. A rendőrség azonban erőteljesen lépett fel, és a tüntetők közel felét, összesen 437 személyt vettek őrizetbe.

A tüntetés során egy nőt olyan erővel próbáltak meg megbilincselni, hogy a könyöke eltört. A kórházban az orvosok megerősítették a törést, és a nő jelentős fájdalmakról számolt be, amelyeket a gyógyszerek csak részben enyhítenek. Greta Thunberggel is durván bántak a rendőrök, és miután szabadon engedték, újra megpróbált egy autóutat lezárni, ezért ismét letartóztatták.

Az Extinction Rebellion szerint a hágai rendőri erőszak a klímatüntetők ellen Európa-szerte tapasztalható abúzus része, és a tüntetések elleni szervezett fellépésnek tekinthető. Michael Forst, az ENSZ környezetvédőkkel foglalkozó jelentéstevője többször is kifejezte aggodalmát a klímaaktivisták elleni bánásmód miatt, amit a rendőrség, a kormányok és a média alkalmaz.