A vízkészletek szennyezettsége az örök vegyszerekkel

A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok, ismertebb nevükön PFAS-ok, széles körben elterjedt vegyi anyagok, melyek szinte mindenhol megtalálhatók, és számos betegség kialakulásával hozhatók összefüggésbe.

Az örök vegyszerek, vagyis a PFAS-ok egy olyan ember által előállított vegyi anyagok csoportját jelentik, amelyek közül sokat nem szabályoznak, ezért gyakorlatilag mindenütt fellelhetők. A tanulmányok szerint ezek az anyagok összefüggésbe hozhatók többek között az anyagcsere felborulásával, a testtömeg-ingadozással, a vesekárosodással, a pajzsmirigybetegségekkel, a nemi hormonok megváltozásával és különböző rákos megbetegedésekkel. A PFAS-okról még mindig sok mindent nem tudunk, például azt, hogy mennyire szennyezik a vízkészleteinket.

A Sydney-i New South Wales Egyetem kutatói által készített új nemzetközi tanulmány szerint a globális vízforrások nagy része meghaladja a PFAS-szennyezettség biztonságosnak mondható mértékét. Denis O’Carroll professzor, a tanulmány vezető szerzője szerint a szennyezettség bizonyos esetekben az 50 százalékot is elérheti, bár ezeket a magas értékeket leginkább forrásvizekben találták, nem pedig az ivóvízben. A vízszolgáltatók nem minden esetben mérik a PFAS-okat a vízben, annak ellenére, hogy léteznek módszerek a kiszűrésükre.

Kanadában a legmagasabb szintű szabályozás van érvényben a PFAS-okkal kapcsolatban, ahol literenként 30 nanogrammra korlátozzák ezeknek az anyagoknak a mértékét. A tanulmány eredményei szerint a globális talajvízminták mintegy 69 százaléka meghaladta ezt a határértéket, ami arra utal, hogy a világ vízkészletei szennyezettebbek lehetnek, mint azt korábban gondoltuk. A kutatás vezető szerzője szerint sok ország még mindig alábecsüli a PFAS-ok által okozott környezeti terhelést.