Elon Musk és a mesterséges intelligencia jövője

Elon Musk, a tech világ egyik ismert alakja szerint a mesterséges intelligencia (AI) a következő év végére minden embernél okosabb lehet, de kritikusok szerint ez a jóslat alaptalan és túlzó.

Elon Musk, aki gyakran hangoztatja véleményét a technológiai fejlődéssel kapcsolatban, egy friss interjúban kifejtette, hogy "valószínű, hogy a jövő év vége felé olyan mesterséges intelligenciánk lesz, amely okosabb, mint bármelyik ember". A vállalkozó szerint az AI a leggyorsabban fejlődő technológia, mivel a kapacitások évente tízszeresére nőnek. Musk hozzátette, hogy az AI fejlődését a chipek hiánya és a magas energiaigény korlátozhatja.

Ezzel szemben Grady Booch, aki gyakran bírálja az AI körüli túlzott várakozásokat, rámutatott, hogy Musk korábbi előrejelzései nem bizonyultak pontosnak. Booch emlékeztetett arra, hogy Musk 2016-ban azt ígérte, hogy a Tesla autói az FSD 5-ös biztonsági szinttel fognak rendelkezni, ami azóta sem valósult meg. Booch elismeri Musk üzleti tehetségét, de kétségbe vonja előrejelző képességét, és úgy véli, hogy Musk túlbecsüli az AI történetét és jelenét, miközben alábecsüli az emberi intelligencia egyediségét.

Booch szerint a kérdés, hogy mikor lesz az AI okosabb az embernél, érzelmi és történelmi terhekkel terhelt, és a válasz nem egyértelmű. "Elutasítom minden olyan kérdés megfogalmazását, amely azt kérdezi, hogy mikor fogja a mesterséges intelligencia felülmúlni az embert intelligenciában, mert ez egy kétértelmű kifejezésekkel és jelentős érzelmi és történelmi teherrel teli kérdés. Nagyon-nagyon messze vagyunk attól, hogy megértsük azt a tervezést, amely elvezetne minket oda" - mondta Booch.