Hogyan távolíthatók el otthon a mikroműanyagok a vízből?

A mikroműanyagok jelentős környezeti szennyezők, és egészségügyi kockázatot is jelentenek. Kínai kutatók egy egyszerű módszert fedeztek fel, amellyel a csapvízből hatékonyan eltávolíthatók ezek a veszélyes részecskék.

A mikroműanyagok szinte mindenütt jelen vannak körülöttünk, az óceánoktól kezdve a legmagasabb hegycsúcsokon át a távoli szigetekig, és még az emberi szervezetben is megtalálhatók. Egy átlagos ember évente körülbelül 70 ezer mikroműanyag-részecskét fogyaszthat, ami aggodalomra ad okot, hiszen ezek az anyagok már az emberi vérben és tüdőszövetben is kimutathatók. A mikroműanyagok az ivóvizeinket is szennyezik, ezért fontos lenne megszabadulni tőlük, ám a hatékony szűrőrendszerek gyakran költségesek. A Guangzhou Orvostudományi Egyetem kutatói azonban egy olcsó és minden háztartásban megtalálható megoldást javasolnak: a forrásban lévő vizet.

A kutatók által végzett kísérletek során kemény csapvízmintákat gyűjtöttek Kantonból, és ezeket mikro- és nanoműanyagokkal szennyezték. Az így kezelt vizet öt percig forralták, majd hagyták lehűlni, mely során kalcium-karbonát keletkezett. A forrásban lévő vízben a kalcium-karbonát kristályos szerkezeteket alkot, amelyek magukba zárják a műanyag részecskéket, és ezek a vízkőhöz hasonlóan felhalmozódva könnyen eltávolíthatók, akár egy egyszerű szűrővel is.

A kutatás eredményei szerint a keményebb víz erősebb „műanyag-befogási” hatással bír. A literenként 300 milligramm kalcium-karbonátot tartalmazó minták esetében akár 90 százalékos csökkenést is elértek az NMP-k mennyiségében, de még a kevesebb kalcium-karbonátot tartalmazó víz forralásával is 25 százalékkal csökkenthető volt az NMP-k mennyisége.

Ez a felfedezés azt sugallja, hogy a forrásban lévő víz használata egy egyszerű és költséghatékony módszer lehet a nano- és mikroműanyagok csapvízből történő eltávolítására, így csökkentve azok fogyasztását.