A magyar bankfiókok és ATM-ek számának alakulása

Magyarországon jelentős változások zajlottak a bankfiókok és ATM-ek számában, valamint a banki alkalmazottak létszámában az elmúlt évek során. A digitalizáció és a mobilbankolás terjedése, valamint a robotizáció és mesterséges intelligencia fejlődése hatással van a bankok működésére.

Az MBH Bank 403 fiókjával rendelkezik, az OTP Bank pedig 1877 ATM-mel és 11 ezer dolgozóval büszkélkedhet. A magyar bankoknál az elmúlt év(ek)ben zajló változásokat vizsgálva látható, hogy a bankfiókok száma jelentősen csökkent.

Bankfiókok számának csökkenése

A gyűjtésünk szerint a három legnagyobb bank, az MBH Bank, az OTP Bank és a K&H Bank fiókhálózata adja a hitelintézeti hálózati egységek 66%-át Magyarországon, összesen 1429 fiókkal a 2023 végi adatok alapján. Tíz évvel ezelőtt még 3157 hálózati egység volt, ami azt jelenti, hogy a fiókok száma közel felére csökkent.

A digitalizáció és a mobilbank-használat elterjedése miatt csökkent a fiókok forgalma, és a takarékszövetkezeti hálózat átalakulása is hozzájárult a fiókok számának csökkenéséhez. Az MBH Bank esetében például a fiókszám 2022-es 370-ről 2023-ra 90-nel csökkent.

Az UniCredit, a CIB, a Raiffeisen és az Erste Bank fiókszáma is jelentősen csökkent az elmúlt évtizedben, míg az OTP és a K&H fiókszáma közel 10%-kal lett kisebb. A Gránit Bank két fiókkal működik, mindkettő Budapesten található.

ATM-ek számának alakulása

Az ATM-ek számát tekintve 2017-ig növekedési trendet mutatott a bankautomaták darabszáma Magyarországon. A pandémia idején azonban megtört ez a trend, és 2022 végén már 7%-kal kevesebb ATM működött, mint az öt évvel korábbi csúcson. A készpénzhasználat növekedése ellenére a bankautomaták száma csökkent.

Az MNB új programja hatására 2023. március 31-i állapothoz képest 2024. február 29-re 218 darabbal növekedett a kereskedelmi bankok által működtetett ATM-ek száma. A bankok jelentései alapján azonban a hét nagybank összesített ATM-darabszáma csak kettővel emelkedett.

A banki alkalmazottak létszámának változása

A digitalizáció és az automatizáció ellenére a magyar hitelintézeteknél dolgozók száma 1,8%-kal nőtt az elmúlt tíz évben. Az OTP Banknál 11 257, az MBH Banknál 8838, az Erste Banknál pedig 3400 fő dolgozik. A nagybankok létszáma 2016 óta folyamatosan növekszik, kivéve az MBH Bankot, ahol racionalizáció zajlott.

A bankok fizikai infrastruktúrájának átalakulása a pandémia alatt felgyorsult, a fiókok szerepe változik, és egyre több fiók válik készpénzmentessé. A digitalizáció és a robotizáció nem teszi szükségtelenné a munkaerőt, hanem átalakítja annak funkcióját és minőségi összetételét.

: Forrás: "Eltűnt a bankfiókok fele Magyarországon - mégis mi folyik itt?" című cikk.