Tőzsdei összeomlás Hongkongban: a Tianrui Cement vállalat részvényei zuhantak

A hongkongi tőzsde utolsó negyedórájában drámai mértékben, 99,04 százalékkal esett a Tianrui Cement vállalat részvényárfolyama, ami a cég piaci kapitalizációjának 18 millió dollárra történő csökkenésével járt.

A Bloomberg jelentése szerint a kínai cementgyártó vállalat részvényeinek egyharmada, összesen 281 millió darab cserélt gazdát kedden, ebből 80 millió a kereskedési nap utolsó negyedórájában került értékesítésre. Ez a hirtelen eladási hullám okozta az árfolyam drasztikus zuhanását. A vállalat korábban bejelentette, hogy egy bennfentes információval kapcsolatos közleményig felfüggeszti a részvényeivel való kereskedést, azonban a vállalat illetékesei nem voltak elérhetőek a történtekkel kapcsolatos kommentárért.

A Tianrui Cement már korábban is veszteséges volt, hiszen a 2022-es évben 634 millió jüan nettó veszteséget könyvelhettek el a 2021-es 449 millió jüanos nyereség után.

A Bloomberg elemzése szerint a történtek rávilágítanak a kínai vállalatok átláthatatlan működésével és a velük kapcsolatos kockázatokkal. Különösen azok a cégek kerülhetnek veszélybe, amelyek részvényeiket adósságfedezetként használják fel. A Tianrui Cement esete egybeesik a kínai ingatlanpiac válságának időszakával, amely további nyomást gyakorol az ország ingatlanfejlesztőire és építőipari vállalataira.