Naprendszeren kívüli bolygón figyelték meg a dicsfényt

Egy eddig példátlan jelenséget, egy glóriát vagy dicsfényt észlelt az Európai Űrügynökség (ESA) teleszkópja a Naprendszeren kívüli WASP-76b bolygón, amelynek kialakulását egyelőre nem tudják pontosan megmagyarázni, de a bolygó extrém időjárása, köztük a vaseső lehet a kulcs a rejtélyhez.

Az ESA által dokumentált dicsfények a szivárványokhoz hasonlóan több kör alakú gyűrűből állnak, amelyek a szivárvány színeiben pompáznak, a külső gyűrű általában vörös, míg a legbelső ibolya színű. A jelenség kialakulásáért a diffrakció, azaz fényelhajlás felelős, ellentétben a szivárványok esetében tapasztalható refrakcióval, azaz fénytöréssel.

A WASP-76b bolygó rendkívül közel kering a csillagához, ami miatt a felszíni hőmérséklete elérheti a 2400 Celsius-fokot. A bolygó kötött tengelyforgású, ami azt jelenti, hogy mindig ugyanazt az oldalát mutatja a csillag felé, hasonlóan a Föld és a Hold kapcsolatához. Ennek eredményeképpen a bolygónak van egy állandóan napfényes és egy örök sötétségbe burkolózó oldala, ami hatalmas hőmérséklet-különbségeket és erős szeleket eredményez.

A dicsfényt az ESA Cheops műholdja észlelte először, amelynek nem volt képessége közvetlenül rögzíteni a jelenséget, de az asszimmetria észlelésére alkalmas volt. A bolygó keringése során a csillaga mögé érés előtt fényesebben világított, mint a csillag mögül kikerülés után. Dr. Olivier Demangeon és kollégái további űrteleszkópok segítségét kérték, de végül a Cheops műhold további megfigyelései bizonyították be a dicsfény létezését.

A kutatók még nem tudják pontosan, mi okozza a jelenséget. A Földön a víz felelős a glóriákért, de a WASP-76b esetében a vaseső is szerepet játszhat a dicsfény kialakulásában, bár a kutatók szerint egy összetettebb magyarázat is lehetséges.

: article-1