70 futballpálya méretű napelempark épül a debreceni BMW-gyár területén

A BMW Group Gyár Debrecen és az E.ON Hungária Csoport közös beruházásaként 50 hektárnyi napelempark jön létre, amely a BMW-csoport legnagyobb fotovoltaikus rendszere lesz, és Magyarországon is az egyik legnagyobb ilyen jellegű beruházásnak számít.

A BMW Manufacturing Hungary Kft. elnök-vezérigazgatója, Hans-Peter Kemser szerint a gyárban 320 ezer négyzetméternyi napelempanelt helyeznek el, melyből 187 ezer négyzetméternyit a gyárépületek tetején, a többit pedig a földön telepítik. A terület nagysága megközelítőleg hetven futballpálya méretű, és a telepítendő hetvenegyezer panel 43 megawattos teljesítményével évente húszezer háztartás energiaigényét képes lenne kielégíteni. A projekt a tervek szerint 2025 novemberére, az autógyártás kezdetére valósul meg.

Kemser hangsúlyozta, hogy a gyár működésében a fenntarthatóság biztosítása minden területen központi szerepet kap. A termeléshez szükséges energiát kizárólag megújuló forrásokból szerzik majd be, és a termelési területeken zöldfalakat alakítanak ki, melyek nem használnak papírt, ahogy műanyagot sem az üzemi étteremben.

Az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese, Jamniczky Zsolt a fejlesztést a cégcsoport számára mérföldkőnek nevezte, és kiemelte, hogy ez az idei év legnagyobb európai beruházása. Az E.ON nemcsak a napelempark megépítéséért felel, hanem az elkövetkező években annak üzemeltetését is ellátja, valamint egy menedzsment-rendszert is működtet a területen.

Debrecen polgármestere, Papp László (Fidesz-KDNP) szerint a BMW jelentős szerepet tölt be a város jövőjében. A polgármester üdvözölte a beruházást, amely összhangban áll a debreceni gazdaságfejlesztés két fő irányelvével: a környezettudatossággal és a fenntarthatósággal. Papp László említést tett arról is, hogy a város vizsgálja a geotermikus energiához való kapcsolódás lehetőségét az ipari övezetben, ezzel is hozzájárulva a megújulóenergia-mixhez.