Japán-amerikai csúcstalálkozó Washingtonban

Joe Biden amerikai elnök szerdán Washingtonban fogadta Kisida Fumio japán miniszterelnököt, és ígéretet tett az Egyesült Államok és Japán közötti védelmi és technológiai együttműködés elmélyítésére.

Az amerikai elnök a Fehér Házban tartott csúcstalálkozón újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy megvitatják a japán kormányfővel, hogyan maradhat az indiai- és csendes-óceáni térség a világ egy nyitott és sikeres régiója. Biden a két ország kapcsolatát globális partnerségnek nevezte, és kiemelte, hogy sikerült elérni a 64 évvel ezelőtt aláírt amerikai-japán kölcsönös együttműködési és biztonsági megállapodás célját, amely egy megbonthatatlan szövetség kiépítése volt.

Az elnök háláját fejezte ki Japánnak, amiért az ukrajnai háború kezdete óta támogatja az Oroszország elleni szankciókat, és több milliárd dollár segítséget nyújtott Ukrajnának.

Kisida Fumio hangsúlyozta, hogy Japán és az Egyesült Államok kulcsszerepet játszanak a szabad és nyitott, jogállamiságon alapuló világrend fenntartásában és erősítésében, és egymás számára nélkülözhetetlen partnerek a fenntartható és befogadó gazdasági növekedés előmozdításában.

A szerdai csúcstalálkozót követően, csütörtökön háromoldalúvá bővül a találkozó, amikor csatlakozik az amerikai elnökhöz és a japán miniszterelnökhöz Ferdinand Marcos Jr., a Fülöp-szigetek elnöke. A találkozón várhatóan napirendre kerül a Dél-kínai-tengeren kialakult feszültség, Kína regionális politikája, valamint a gazdasági kapcsolatok bővítésének lehetőségei.