Biden soha ennyire nem élesen kritizálta Netanjahu háborús politikáját

Joe Biden amerikai elnök a Guardian szerint és egy kedden sugárzott Univision interjúban is kritikával illette Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök háborús politikáját, mondván: „Szerintem hiba, amit tesz”.

Az interjúban Biden elítélte Izrael válaszát a Hamász október 7-i mészárlására, amelynek során a Gázai övezetet támadták meg. Az övezetben jelenleg is szörnyű humanitárius állapotok uralkodnak, és az áldozatok száma több mint 30 ezerre rúg, köztük számos civil is van. A nemzetközi közösség egyre inkább sürgeti a tűzszünetet, de Izrael ezt elutasítja, és Netanjahu az ostromra készül a Gázai övezet déli részén található Rafah városában.

Az amerikai elnök különösen felháborítónak találta a múlt heti izraeli dróntámadást, amely hét segélymunkás életét követelte. Biden egy hat-nyolc hetes tűzszünetet javasol, amely idő alatt élelmiszer- és gyógyszersegélyeket lehetne szállítani a Gázai övezetbe. Korábbi nyilatkozataiban Biden az izraeli hadsereg gázai bombázásait "válogatás nélkülinek", hadműveleteit pedig "túlzónak" nevezte.

Korábban Biden a Hamászt okolta a tűzszünet elmaradásáért, azonban mostani nyilatkozatában Netanjahu politikáját bírálja. A Guardian elemzése szerint a novemberi amerikai elnökválasztás közeledtével Bidennek figyelembe kell vennie a muszlim és a fiatal szavazókat is, akik egyre kevésbé értik a Gázában történteket.

Biden a múlt csütörtöki telefonbeszélgetésük során arra figyelmeztette Netanjahut, hogy Washington kénytelen lesz változtatni Izraelt feltétel nélkül támogató politikáján, ha az nem tesz konkrét lépéseket a civilek védelme érdekében. Az amerikai elnök felhívását egy izraeli légicsapás előzte meg, amelyben a World Central Kitchen (WCK) nevű nonprofit segélyszervezet hét önkéntese vesztette életét.

Izrael válaszul még aznap beleegyezett újabb segélyátkelőhelyek megnyitásába, a hét végén pedig bejelentette, hogy kivonja csapatait a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz városából.

A keddi interjúban Biden újból sürgette az izraeli kormányfőt, hogy Izrael azonnal kössön tűzszünetet a Hamásszal. "Arra kérem az izraelieket, hogy hirdessenek tűzszünetet, mégpedig most, és a következő hat-nyolc hétre tegyék lehetővé, hogy minden élelmiszer és gyógyszer akadálymentesen bejuthasson az országba, a térségbeli országok pedig segíthessenek a segélyek elosztásában" - mondta.