Az orosz bankok nyeresége idén is rekordot dönthet, miközben az orosz hadsereg előretör

Az orosz bankok idei nyeresége túlszárnyalhatja a 2023-ban elért rekordszintet, Olga Poljakova, a jegybank elnökhelyettese szerint a bankszektor erős teljesítményt mutathat.

A Reuters által közölt információk szerint a jegybank korábban úgy becsülte, hogy az orosz bankszektor nyeresége 2300-2800 milliárd rubel közötti összegre csökkenhet 2023-ban, amely az előző évben 3300 milliárd rubel volt. Ez a csökkenés a jelzáloghitelezés, a fogyasztói és a vállalati hitelezés erőteljes növekedésének köszönhető volt.

Azonban a legfrissebb hírek szerint a jegybank módosította korábbi előrejelzését, és most már úgy véli, hogy az orosz bankok idei nyeresége akár meghaladhatja is a 2023-ban elért rekordszintet. Poljakova hozzátette, hogy a jegybankot aggasztják a magas kockázatú jelzáloghitelek, de optimista a jelzáloghitelezés növekedésének fokozatos normalizálódását illetően.

A Reuters hírei szerint az orosz erők közben folytatják katonai műveleteiket Ukrajnában, ahol megsemmisítették az ukránok Zaporizzsjában lévő dróngyártó és -tároló létesítményét. Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az orosz fegyveres erők "Iszkander" típusú rakétarendszerekkel megsemmisítettek egy ukrán gyárat, ahol pilóta nélküli légi járműveket (UAV) gyártottak és tároltak. Az orosz védelmi minisztérium kedden tette közzé a gyártóüzem központját eltaláló rakétacsapásról készült felvételeket, amelyeket a Reuters és a török Anadolu hírügynökség osztott meg.

A hadszíntéren további fejlemények is történtek, a Donyeck megyében található Pervomajszke falu állítólag orosz kézre került. Az orosz Rybar elemzőház jelentése szerint az orosz haderő elfoglalta Pervomajszkét, és geolokációval megjelölt felvételen az látható, hogy orosz zászló lobog a falu északkeleti részében. Pervomajszke fontos stratégiai pont, mivel innen délről kerülhetik meg az orosz katonák az Avgyijivkától nyugatra található védvonalakat, illetve északról haladhatnak Krasznohorivka felé. A falu elvesztését Kijev nem erősítette meg, és a Rybar korábban többször is túl korán jelentette be egyes falvak elfoglalását, így a hírt fenntartással kell kezelni. Mindazonáltal az orosz haderő komoly nyomást helyez a térség védvonalaira, és igyekeznek minél nagyobb területet elfoglalni, mióta az ukrán védvonalak megreccsentek Avgyijivkánál.

Az ukrán haderő új védelmi megoldást mutatott be az orosz Lancet kamikaze-drónok ellen, amelyek eddig számos ukrán harcjárművet semmisítettek meg. A bemutatott védelmi rendszer egy földbe ásott árok, melyet farönkökkel és fémhálóval erősítettek meg, és amely hatékonyan védett egy brit AS90-es tarackot egy Lancet drón támadásával szemben. A védelmi rendszer azonban nem mozgatható, így mobil harcjárművek és repülőgépek nem tudják használni, továbbá két egymás után küldött Lancet drón ellen sem biztosít védelmet.