Amerikai zöldfordulat: Szigorúbb környezetvédelmi előírásokat vezetnek be

Az Amerikai Egyesült Államokban több mint 200 veszélyes vegyi üzemre vonatkozóan szigorították a környezetvédelmi előírásokat, amelyek értelmében csökkenteniük kell a rákkeltő anyagok kibocsátását.

Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) véglegesítette azokat a szabályokat, amelyek célja, hogy megerősítsék az ipari létesítmények közelében élő közösségek védelmét. Az új szabályozás értelmében az ország több mint 200 veszélyes vegyi üzemét kötelezik a rákhoz köthető mérgező kibocsátások csökkentésére. A Biden-kabinet kedden jelentette be ezt a döntést.

A szabályozás különösen azokra a vegyületekre összpontosít, amelyeket a fagyálló, növényvédő szerek és sterilizálószerek előállításához használnak, mint az etilén-oxid, valamint a kloroprén, amely a cipők és búvárruhák szintetikus gumijának előállításához szükséges.

Az EPA a kloroprén esetében, amelyet egy japán vegyipari óriás, a Denka üzemeltet, és amelyet a rákkeltő anyagok közé sorol, már régóta 0,2 mikrogramm/köbméter biztonságos élettartamra vonatkozó határértéket javasol. Az ügynökség 2016 óta figyeli a Denka létesítmény körüli levegőt, és a mérési eredmények rendszeresen több tucatszorosan meghaladják ezt a határértéket.

A kormány legutóbb 2006-ban frissítette a vegyi üzemek által okozott szennyezési határértékeket. A most megerősített szabály évi 6200 tonnával csökkenti a mérgező szennyező anyagok kibocsátását, és 80 százalékkal csökkenti az etilén-oxid és a kloroprén kibocsátását. A tiszta levegőről szóló törvény értelmében hat mérgező légszennyező anyag ellenőrzését is előírná.

Az intézkedés különösen fontos lehet azokban a régiókban, mint például a "Rákos sikátor" néven ismert, erősen iparosodott louisianai terület, ahol a Denka üzem található. Az EPA intézkedése ellen a Denka hevesen tiltakozik, amely 2015-ben vásárolta meg a DuPont egykori gumigyártó üzemét.