Kamatvárakozások váratlan fordulata az USA-ban

Az év eleji erős amerikai kamatcsökkentési várakozások hirtelen ellentétes irányba fordultak, és a jegybankárok már csak óvatosan beszélnek az idén esetlegesen esedékes kamatvágásokról.

Az Amerikai Egyesült Államokban a jegybanki szerepet betöltő Federal Reserve (Fed) rendszere bizonyos szempontból hasonlít az Európai Központi Bank (EKB) működéséhez. A Fed kamatdöntő ülésein a helyi jegybankok vezetői és a Fed kormányzótanácsának tagjai vesznek részt, hasonlóan az eurózóna jegybankelnökeinek gyakorlatához.

A Fed 12 helyi elnöke gyakran nyilvánít véleményt a gazdasági várakozásokról, ami bizonytalanságot okozhat a piacon. Legutóbb Raphael Bostic, az atlantai Fed elnöke beszélt arról, hogy idén lehet kamatcsökkentés, de nem zárja ki, hogy egy sem lesz, vagy akár több is jöhet. Bostic szerint a gazdasági növekedés gyorsulása esetén a kamatcsökkentési ciklus is később kezdődhet el.

Európában és Magyarországon a jegybanki gyakorlat eltérő: az eurózóna jegybankelnökei ritkán nyilatkoznak a kamatdöntő ülések között, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának tagjai pedig szinte soha nem tesznek ilyen nyilatkozatokat. Az MNB esetében a különböző vélemények alapján közös döntés születik, amit egységesen kommunikálnak.

Az amerikai gazdaság jelenleg jó állapotban van, a gyors infláció visszaszorult, és a gazdaság növekedése is kedvező. A részvénypiac folyamatos emelkedése is ezt tükrözi, bár a jegybankárok attól tartanak, hogy a részvénypiac túlzott lendülete nagy korrekciót vonhat maga után.

A helyi Fed-elnökök gyakori nyilatkozatai miatt a piaci résztvevők folyamatosan találgatnak, ami zavaró lehet. Jeremy Powell, a Fed elnöke azonban nem változtatott a véleményén, és a piaci szereplők is inkább csak a kamatdöntő üléseken elhangzottakra reagálnak. A dollár árfolyama sem mutat jelentős változást, ami arra utal, hogy a piaci résztvevők nem reagálnak hevesen a helyi Fed-elnökök nyilatkozataira.