Az Egyesült Államok 138 millió dollár értékű légvédelmi felszerelést ad Ukrajnának

Az Egyesült Államok Hawk légvédelmi rakétarendszert biztosít Ukrajnának, a rendkívüli értékesítés keretében 138 millió dollár értékben, hogy támogassa az orosz agresszióval szembeni védekezést.

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta, hogy Ukrajna rendkívüli értékesítés keretében 138 millió dollár (közel 50 milliárd forint) értékben vásároljon légvédelmi eszközöket. Ezzel az Egyesült Államok segítséget nyújt az orosz agresszió ellen harcoló ukrán erőknek, annak ellenére, hogy a nagyobb értékű amerikai katonai segély ügye jelenleg elakadt az amerikai kongresszusban.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a rendkívüli helyzet miatt azonnal biztosítani kell a Hawk Phase III rakétarendszert, valamint a hozzá tartozó szolgáltatásokat és képzéseket Ukrajna számára.

Az ukrán haderő, amely a tavalyi kudarcot vallott ellentámadás után védekezik az orosz agresszióval szemben, nemcsak a nyugati illetékesek szerint kínai segítséggel erősödő orosz képességekkel néz szembe, hanem hadianyag- és eszközhiánnyal is. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban már kért segítséget a nyugati államoktól a légvédelem fejlesztéséhez.

Egy meg nem nevezett amerikai tábornok egy zártajtós kongresszusi meghallgatáson figyelmeztetett, hogy hamarosan teljesen ki fog fogyni Ukrajna a légvédelmi rakétákból, ami után az orosz légierő lényegében kénye-kedve szerint bombázhat le bármit az országban. A tábornok szerint, ha ilyen intenzitással támadják Ukrajnát, ahogy az elmúlt hónapban, ki fogunk fogyni a rakétákból, és a partnereink is tudják ezt.

Nem véletlen, hogy Ukrajna vezetői keményen lobbizni kezdtek légvédelmi rakétákért és rakétarendszerekért: az orosz légierő és drónerők jelentősen fokozták aktivitásukat a harctéren, támogatva ezzel a szárazföldi erők előrenyomulását. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nemrég obszcén szavakat használva könyörgött Ukrajna szövetségeseitől Patriot rakétarendszerekért.