Az Európai Parlament elfogadta az új migrációs csomagot

Az Európai Parlament megszavazta az Európai Unió új migrációs politikáját összefoglaló csomagot, amelynek sorsa még a szavazás napján, szerdán reggel sem volt biztos.

Az új migrációs csomag, amelyet a tagállamok többsége támogatott, Európa eddigi legkeményebb migrációs szabályozását tartalmazza, azonban Magyarország nem állt mellé. A csomag elfogadása körüli bizonytalanság abból fakadt, hogy a jobboldali és a szélsőbaloldali pártcsaládok nem támogatták lelkesen: az előbbiek szerint nem volt elég szigorú, az utóbbiak szerint pedig túl kemény.

A centrista pártcsaládokon belül is problémák adódtak, például az olasz Demokrata Párt nem támogatta a csomagot, mert Giorgia Meloni miniszterelnök részt vett annak kialakításában. A szavazást a brüsszeli ülésteremben tüntetők is megzavarták, akik papírrepülőket dobtak le az auditoriumba.

Az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola a döntés után azt írta a közösségi oldalán: „Történelmet írtunk. Megbízható jogi keretet hoztunk létre az EU-ban a migráció és a menekültügy kezelésére. Ez több mint tíz évig készült. De megtartottuk a szavunkat. Egyensúlyt teremtettünk a szolidaritás és a felelősségvállalás között. Ez az európai út”.

Az EU belügyi biztosa, Ylva Johansson szerint a migráció emberekről szól, és a paktum célja, hogy védelmet nyújtson a menekülőknek, miközben az illegális érkezőket gyorsan visszatéríti. A jogszabálycsomag elemei között szerepel az átvilágítási rendelet, az Eurodac adatbázis módosítása, a menekültügyi eljárási rendelet gyorsított határeljárása, a „kötelező szolidaritás” létrehozása, valamint a Válságrendelet, amely kivételes szabályokat határoz meg nagy létszámú beáramlás esetén. A jogszabályokat formálisan még jóvá kell hagyniuk a tagállamoknak is, a különböző szabályozások átlagosan két év múlva lépnek életbe.

A magyar kormány közölte, továbbra sem engedik be a migránsokat

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még a szavazás előtt beszélt egy paksi sajtótájékoztatón a paktumról, és közölte, akármilyen migrációs paktumot is fogadnak el az európai parlamenti képviselők, Magyarország nem adja fel sem a jogi, sem a fizikai határzárat, a kormány továbbra sem enged be illegális bevándorlókat.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője az EP brüsszeli ülésén szólalt fel a paktum ellen. Mint mondta, a Fidesz elutasítja ezt a paktumot, és úgy vélekedett, ez a vita valójában soha nem a menekültek megsegítéséről szólt, hanem arról, hogy képesek vagyunk-e megőrizni európai identitásunkat és meg tudjuk-e védeni az európai életmódot.

Az Európai Unió vezető politikusai közül többen üdvözölték a lépést

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szintén üdvözölte a döntést, és közölte, a paktum „valódi változást hoz az európai embereknek. Állítása szerint az egyezség segít megvédeni az unió határait, miközben azt is biztosítja, hogy tiszteletben tartsák az alapvető emberi jogokat.

A Fidesz volt pártcsaládja üdvözölte a paktumot; a baloldaliak és a civilek szerint tragédia

A Fidesz korábbi uniós pártcsaládja, a jobboldali Európai Néppárt (EPP) a közösségi oldalán üdvözölte a paktumot. Ezzel szemben az európai Zöldek pártcsaládja azt írta: a paktum csak ront a helyzeten. Az Egységes Európai Baloldal képviselőcsoportja azt írta, hogy „a mai egy sötét nap az emberi jogok szempontjából, de az emberséges migrációs politikáért folytatott harc itt nem ér véget."

Az egyik civil szervezet szerint kudarc a paktum, a többiek szerint segíthet

Eve Geddie, az Amnesty International nemzetközi szervezet európai irodájának vezetője szerint az uniós intézmények szégyenletes módon aláírtak egy olyan megállapodást, amelyről tudják, hogy még több emberi szenvedéshez vezet. Az Amnestyn kívül 22 másik nemzetközi civil szervezet is kiadott egy közleményt, amelyben teljesen máshogy ítélték meg a paktumot.

Orbán Viktor azt mondta, nem tartják be – sőt nem csak ő ellenzi a kormányfők közül

Orbán Viktor miniszterelnök jelezte, hogy teljesen ellenzik a migrációs paktumot, és még ha el is fogadják azt, akkor sem tartják be az előírásait. Donald Tusk, Lengyelország új miniszterelnöke is ellenzi a megállapodást, és szerda este is reagált az EP döntésére, kijelentve, hogy Lengyelország nem egyezik bele az európai uniós menekültátirányítási mechanizmusba.

(Borítókép: Az Európai Parlament (EP) a migrációs paktum szavazása előtt, 2024. április 10-én. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu / Getty Images Hungary)