Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós migrációs paktumot

Több évnyi tárgyalás után az Európai Parlament szerdán jóváhagyta az uniós migrációs és menekültügyi szabályok reformját, amely célja a menekültügyi eljárások felgyorsítása és az illegális bevándorlók hazajutásának elősegítése.

Az uniós migrációs paktum már 2015 óta van előkészítés alatt, és az Európai Parlament mai döntésével 2025-ben léphet hatályba. A reformok célja, hogy megkönnyítsék a menekültügyi eljárásokat és elősegítsék az illegális bevándorlók hazatérését.

A jövőben az uniós tagállamoknak meg kell osztozniuk a menedékkérőkkel kapcsolatos felelősségvállalásban. Ezzel kapcsolatban az Európai Parlament közleményében említést tett. A BBC szerint bár több uniós ország továbbra is ellenzi a megállapodás egyes részeit, április végén várhatóan többségi szavazással teljes körű jóváhagyást kap az Európai Tanácstól.

A paktum értelmében az EU mind a 27 tagállamának migránsokat kell befogadniuk, így tehermentesítve azokat az országokat, mint Olaszország, Görögország és Spanyolország, amelyek túlzott migrációs nyomás alatt állnak. Amennyiben egy tagország nem vállalja a migránsok befogadását, pénzügyi hozzájárulást kell fizetnie, vagy forrást kell biztosítania a befogadó országok számára.

Tavaly körülbelül 380 ezer illegális bevándorló lépett be az EU területére, ami a legmagasabb szám 2016 óta. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a paktum jóváhagyásával kapcsolatban Pakson kijelentette, hogy a kormány továbbra sem fog illegális bevándorlókat beengedni, függetlenül az európai parlamenti képviselők döntésétől.