Kínai rendőrőrsök az EU tagállamaiban – Az Európai Bizottság elítéli a gyakorlatot

Az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki és elítélte azokat a híreket, amelyek szerint kínai rendőrőrsök működhetnek több tagállamban, hangsúlyozva, hogy ez elfogadhatatlan és komoly emberi jogi, valamint jogállami aggályokat vet fel.

Az Európai Parlament szerdai vitáján Margarítisz Szkínász, az európai életmódért felelős biztos beszámolt arról, hogy az Európai Bizottság figyelemmel kíséri a kínai rendőrőrsökről szóló híreket, amelyek több tagállamban is felbukkantak. Szkínász szerint ezek a rendőrőrsök a kínai állam saját területén kívüli akcióit hajthatják végre, ami elfogadhatatlan gyakorlatnak minősül. A biztos hangsúlyozta, hogy ha a vádak igaznak bizonyulnak, az súlyosan sérti az emberi jogokat és a jogállamiságot. Az Európai Bizottság már jelezte az ügyben az aggodalmát, és felhívta a tagállamokat, hogy ők felelősek a jog és a rend betartatásáért a területükön, valamint arra, hogy lépjenek fel a jogállamiság megsértése ellen. Az uniós rendőri és igazságügyi szervek, mint az Europol és az Eurojust, segítséget nyújthatnak ebben.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője szerint az EU-nak komolyabban kellene foglalkoznia az autokratikus országok jelentette veszélyekkel. Kiemelte, hogy hamarosan kínai rendőrök járőrözhetnek magyar turisztikai helyszíneken, ami szerinte külföldi befolyásolást jelent az EU ügyeibe, és a magyar kormány tudatosan engedi be őket. Cseh Katalin szerint ez a gyakorlat nemcsak Magyarországon, hanem az uniós rendőri együttműködésre is kihat, és egyetlen kínai disszidens sem érezheti magát biztonságban Európában. Az Európai Bizottságtól uniós stratégiát sürgetett az autokratikus beavatkozások ellen.

Margarítisz Szkínász továbbá kijelentette, hogy az EU elítéli a külső befolyásolás minden formáját az uniós tagállamok területein, legyen az állami vagy gazdasági szereplő részéről. Az EU és Kína kapcsolatát a béke és a biztonság szavatolása, a szabályokon alapuló világrend, valamint egy kiegyensúlyozott és kölcsönös kereskedelmi kapcsolatok jellemezték, de a jelenlegi helyzetben az EU komoly lépéseket fog tenni azokkal szemben, akik az EU-n kívülről befolyást akarnak gyakorolni, a demokráciát alá akarják ásni, vagy meg akarják félemlíteni a szuverén országokban élő állampolgáraikat. Szkínász kiemelte, hogy Kína információkat manipulál és hibrid fenyegetést jelent az európai biztonság szempontjából, és hangsúlyozta, hogy a jogállamiság és a biztonság szavatolása Európában az európai szervek feladata, amit nem lehet kiadni a kezünkből.

A magyar kormány márciusban jelentette be, hogy hamarosan kínai rendőrök is járőrözhetnek Magyarországon, ami további aggodalmakat vet fel az uniós tagállamok területén működő külső rendőri erőkkel kapcsolatban. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke a vita után arról beszélt, a vita során senki nem akarta a kínai rendőrök ügyét Magyarországhoz kötni, kivéve Cseh Katalint, akit a „dollárbaloldal hűséges képviselőjeként” említett.

Az Európai Parlament szerdai ülésén elfogadta az európai uniós migrációs és menekültügyi paktum reformjáról szóló új rendelet valamennyi jogalkotási fejezetét, amelyek a menedékjog iránti kérelmek gyorsabb elbírálásáról, a maradásra jogosulatlanok hatékonyabb visszaküldéséről és a migránsok tagállamok közötti elosztását előíró szolidaritásról rendelkeznek. A tagállamok szolidaritást vállalnak a migrációs nyomásnak különösen kitett uniós országokkal, és a menekültstátuszt rendszeresen felül kell vizsgálniuk. A menekültügyi eljárások gyorsabb lefolytatása érdekében az egész EU-ra vonatkozó új, közös eljárás jön létre, és a tagállamoknak azonos befogadási feltételeket kell biztosítaniuk a menedékkérők számára. Az uniós migrációs és menekültügyi paktum reformját még az Európai Unió Tanácsának is el kell fogadnia hivatalosan, és a rendeletek alkalmazása várhatóan két év múlva kezdődik meg.