Az EU új migrációs paktuma a finisben, magyar felháborodás várható

Az Európai Unió szerdán fogadhatja el a menekültügyi és migrációs rendszer átfogó reformját, amely jelentős változásokat hozhat a bevándorlás kezelésében. A magyar kormány azonban végig ellenezte a terveket, annak ellenére, hogy azok több ponton is megfelelnek a korábbi magyar elvárásoknak.

Az EU törvényhozói szerdán hagyhatják jóvá az új migrációs paktumot, amely a tömeges bevándorlás és menekültáradatok kezelésére kínál megoldásokat. A reformokat közel egy évtizede kezdték el kidolgozni, válaszul az Iszlám Állam térnyerésére és a szíriai polgárháborúra, amelyek következtében több mint 2 millió menedékjogi kérelem érkezett az EU-ba. A javaslatokat végül minősített többséggel fogadták el a tagállamok és a parlament, és most az Európai Parlament végső szavazására kerül sor.

A képviselők között azonban nem az ünneplés, hanem a lemondás érzése uralkodik, mivel jelentős engedményeket kellett tenniük a migráció szigorúbb ellenőrzéséért cserébe. A szociáldemokraták és a liberálisok egyaránt kritikusan nyilatkoztak a kompromisszumokról.

A reformok középpontjában a menedékjogi kérelmek gyorsabb elbírálása áll az EU külső határain, céljuk az illegális migráció kezelése. A parlament azonban nem tudta elérni, hogy a gyermekeket teljes mértékben mentesítsék a menekültügyi őrizet alól.

A menedékjog iránti kérelmek elutasításának lehetősége is bevezetésre kerül, ha az érintetteket biztonságos harmadik országba lehet átirányítani. A nem kormányzati szervezetek aggodalmukat fejezték ki a menekültek jogainak esetleges megsértése és a tagállamok közötti méltányos elosztás hiánya miatt.

A magyar kormány a javaslatot gyakorlatilag végigvétózta, noha az több ponton is megfelelt a korábbi magyar igényeknek, mint például a megerősített határvédelem és az EU-n kívüli menekültállomások létrehozása. A minősített többséggel elfogadott javaslat legnagyobb támogatója Giorgia Meloni olasz miniszterelnök volt.

A tagállamoknak három lehetőségük lesz a bevándorlás kezelésében: a migránsok kvóta szerinti befogadása, a menekültek befogadása helyetti pénzügyi közreműködés, vagy az EU határvédelmi képességeinek fejlesztéséhez való hozzájárulás.

Catherine Woollard, a Menekültek és Száműzöttek Európai Tanácsának vezetője szerint a reformok korlátozzák az európai védelemhez való hozzáférést.

A jogalkotók tisztában vannak a döntési kényszerrel, hiszen a jóváhagyás elmaradása esetén az egész kezdeményezés ismét parkoló pályára kerülhet. A populista pártok várhatóan ellenezni fogják a reformokat, és még a nagyobb politikai csoportokon belül is vannak ellenvélemények. A várakozások szerint a törvény nagyon szűk támogatottsággal fog átmenni a szavazáson.

Közben Kajdi Csaba, a modellügynökség-tulajdonos, aki korábban Donáth Anna meghívására látogatott el az Európai Parlamentbe, most Brüsszelben kapott meghívást az ülésre. Az épületből szelfivel jelentkezett be, amin a király-filter miatt alig lehet felismerni. Posztjában humorosan reflektált Orbán Viktor korábbi kijelentésére, miszerint "ma még magányosak vagyunk, de hamarosan elfoglalhatjuk Brüsszelt." Kajdi szelfijével és a "Elfoglalva! Remélem egy percig nem aggódtál!" üzenetével a magyar miniszterelnök szavaira utalt. Brüsszeli tartózkodása alatt véletlenül a Gáspár családdal is összefutott, amiről Instagram-történetében számolt be, és amely felvétel 24 órán át elérhető volt az Instagramon. Gáspár Evelin is megosztott pár hangulatos képet a kiruccanásról, míg Gáspár Győző kilenc fotót posztolt az Európai Parlamentből, hozzáfűzve, hogy "Magyarország mindenekelőtt, a Jóisten mindannyiunk felett.". Gáspár Győző bejegyzése alatt a kommentelési lehetőség ki van kapcsolva. Gáspár Győző korábban részt vett a Békemeneten, 2023-ban pedig arról posztolt, hogy átvette a Fidesz-tagkártyát, és a párt kongresszusán is jelen volt. Kajdi Csaba közös fotót is posztolt Donáth Anna, a Momentum elnöke, EP-képviselője társaságában.