Az EU szemügyre veszi a kínai állami támogatásokat

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított a kínai állami finanszírozásból épült szélturbinák ügyében, hogy megakadályozza Peking piaci dominanciáját a megújuló energiaforrások terén. Margrethe Vestager, a versenyjogért felelős biztos hangsúlyozta, hogy az EU nem tűrheti el, hogy Kína a szélenergia, az elektromos járművek és a félvezetők piacán is domináns szerepet szerezzen.

Az EU-ban 2023 júliusában lépett hatályba az a jogszabály, amely célja a harmadik országokból származó tisztességtelen versenyt eredményező támogatások kiszűrése. A Bizottság már korábban is indított vizsgálatot kínai napenergia-ipari vállalatokkal szemben, és most a szélturbinák finanszírozását is górcső alá veszi, különös tekintettel a Spanyolországban, Görögországban, Franciaországban, Romániában és Bulgáriában működő berendezésekre.

Kína a szélenergia iparban 2020 óta a legnagyobb gyártóvá nőtte ki magát, és a szélturbinák több mint felét már kínai cégek építik, ami jelentős versenyhátrányt okoz az EU-s vállalatoknak, mint például a dán Vestasnak és a német Siemens Gamesának. Vestager biztos kiemelte, hogy az EU-nak lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy megakadályozza Kína további terjeszkedését az uniós piacokon.

A Bizottság a külföldi támogatásokról szóló rendelet (FRS) alapján nemcsak a megújuló energiaforrások finanszírozását vizsgálja, hanem a kínai autóipari és vasúti beruházásokat is. Gyanújuk szerint a BYD és a Great Wall Motors állami támogatások révén tudják olcsóbban kínálni termékeiket az EU piacán. A kínai állami vasúttársaság, a CRRC egy bolgár tenderen való részvételétől is visszalépett, miután a Bizottság az FRS-re hivatkozva vizsgálatot indított.