Két orosz milliárdos szankcióinak feloldása az EU-ban

Az Európai Unió Bírósága döntése értelmében Pjotr Aven és Mihail Fridman orosz üzletemberek nevét eltávolították az EU szankciós listájáról.

Az Európai Unió Bírósága helyt adott Pjotr Aven és Mihail Fridman orosz üzletembereknek, és megsemmisítette azokat a jogi aktusokat, amelyek alapján őket az EU szankciós listájára tették. A két milliárdos ellen az Ukrajna elleni orosz támadásra reagálva vezettek be korlátozó intézkedéseket, amelyek beutazási tilalmat és az EU területén lévő vagyonuk elkobzását foglalták magukban.

Az Európai Unió Tanácsa szerint Aven és Fridman kapcsolatban álltak több szankcionált személlyel, köztük Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és az Alfa Group befektetési konzorciumon keresztül, mint az Alfa Bank nagyrészvényesei, pénzügyi támogatást nyújtottak az orosz döntéshozóknak. Azonban Aven és Fridman keresetében cáfolták ezeket az állításokat, mondván, hogy az uniós tanács bizonyítékai nem megbízhatóak és hitelesek.

Az uniós bíróság szerdai döntésében kijelentette, hogy a szankciók alapját képező indokok nem voltak kellően megalapozottak, így Aven és Fridman szankciós listára való felvétele nem volt indokolt. A bíróság szerint bár bizonyos kapcsolatokat meg lehetett állapítani a két milliárdos és az orosz elnök vagy annak környezete között, ezek nem igazolták, hogy támogatták volna az Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét veszélyeztető politikákat vagy fellépéseket.