Az EU-ban nincs tiszta ország, állítja az uniós ügyészség vezetője

"Számomra az EU-ban nem létezik egyetlen tiszta ország sem" – hangoztatta Laura Codruța Kövesi, az uniós főügyész az Európai Parlamentben tartott meghallgatáson. Az uniós vádhatóság jelentése szerint jelentős növekedést mutatnak a vizsgálatok száma és a becsült károk értéke.

Az Európai Parlament keddi meghallgatásán Laura Codruța Kövesi beszámolt az uniós ügyészség 2023-as tevékenységéről. A szervezet 1371 vizsgálatot indított tavaly, ami több mint másfélszerese az előző évi számnak, és ezek az ügyek összesen 12 milliárd eurót meghaladó becsült kárt okoztak. A folyamatban lévő nyomozások száma közel kétezer, melyek értékét több mint 19 milliárd euróra becsülik, és a szervezet 2023-ban másfél milliárd eurót fagyasztott be, ami négyszerese a 2022-es adatnak.

Kövesi szerint a tagállamoknak újra kellene gondolniuk hozzáállásukat a fehérgalléros bűnözéshez. Úgy véli, hogy a pénzügyi bűncselekményeket az egyes országokban még mindig túl elnézően kezelik, és nem sújtják őket kellően szigorú büntetéssel, ami a szervezett bűnözéssel is összefügg. Az áfacsalásokat kiemelte, mint a bűnözői csoportok által használt módszert, amellyel a más illegális tevékenységekből származó pénzt tisztára moshatják.

Az uniós ügyészség jelenleg 27 tagállamból 22-ben van jelen. Lengyelország jogilag már csatlakozott, de a delegált ügyészek kinevezéséig technikailag még nem része a szervezetnek. Kövesi szerint Lengyelország csatlakozása után több száz új ügy kerülhet az ügyészség látókörébe. Svédország csatlakozási kérelmét a tervek szerint nyár végéig nyújtja be, míg Dánia és Írország mentességet élvez a bel- és igazságügyi együttműködés alól. Amennyiben a lengyel és svéd csatlakozás megtörténik, Magyarország marad az egyetlen tagállam, amely nem vesz részt az uniós ügyészség munkájában.

Magyarországon több ellenzéki párt és politikus is támogatja az uniós ügyészséghez való csatlakozást. Ezt a törekvést erősítette meg a Varga Judit volt igazságügyi miniszterről készült hangfelvétel, valamint Magyar Péter, az ex-férje is támogatja az uniós ügyészséghez való csatlakozást.