Az Android 15 új funkciója: adaptív időkorlát

Az Android operációs rendszer következő nagy frissítése, az Android 15 számos új biztonsági és adatvédelmi funkcióval érkezik, de a legújabb, adaptív időkorlát nevű funkció különösen figyelemre méltó, amely nem csak az adathasználatot csökkentheti, hanem az akkumulátor élettartamát is növelheti.

Az Android Authority szerint az adaptív időkorlát a kijelző automatikus kikapcsolását fejlesztheti tovább. Jelenleg az Android rendszerekben az alapértelmezett időtartam, amikor a kijelző kikapcsol, 30 másodperc, amit a felhasználók módosíthatnak. A beállított idő letelte után a kijelző elsötétedik, majd további 5 másodperc múlva a készülék zárolódik.

A Google már most is képes monitorozni a felhasználók képernyőhasználatát bizonyos Pixel készülékeken, és a kijelző addig nem zár le, amíg a felhasználó nézi azt. Az Android 15 ezt a funkciót fejlesztheti tovább, lehetővé téve, hogy a készülék felismerje, ha éppen senki sem nézi a kijelzőt, és ilyenkor automatikusan zárolja magát. Ez nem csak az adatvédelmet szolgálhatja, hanem az akkumulátor élettartamát is meghosszabbíthatja.

Jelenleg még nem ismert, hogy a felhasználók képernyőhasználatának érzékelése hogyan fog történni az Android 15-ben. Lehetséges, hogy az előlapi kamera vagy a közelségszenzor lesz a megoldás. Az is kérdéses, hogy az új funkció kizárólag a Pixel készülékekre lesz-e korlátozva, vagy minden Androidos mobilra elérhetővé válik-e.