Ausztria reagál Németország kannabisz legalizációjára

Ausztriában szigorúbb ellenőrzéseket vezetnek be válaszul arra, hogy Németországban április 1-jétől legálissá vált a marihuána fogyasztása. Az osztrák belügyminiszter, Gerhard Karner bejelentette, hogy a rendőrség fokozottan ellenőrzi majd a német határhoz közeli területeket.

Idén februárban a német parlament elfogadta az új kannabisztörvényt, amely lehetővé teszi a 18 éven felüliek számára, hogy legfeljebb 25 gramm kannabiszt birtokoljanak, és saját fogyasztásra legfeljebb három tő kendert termeszthessenek egy lakásban, de legfeljebb 50 gramm mennyiségben. A törvény értelmében a kannabisz használata továbbra is tilos közterületen, iskolákban, sportlétesítményekben és ezek százméteres körzetében.

A Roadster információi szerint Gerhard Karner hangsúlyozta, hogy az ellenőrzések szigorításának célja az, hogy megvédjék a közlekedőket, kivonják a forgalomból az illegális anyagokat és feltartóztassák a kábítószer hatása alatt álló járművezetőket. A belügyminiszter hozzátette, hogy a rendőrség emberei civil ruhában fognak dolgozni.

Németországban július 1-jétől a kannabisz termesztésének egy másik formája, a legfeljebb ötszáz fős szövetkezetek is legálissá válnak, de ezek a kannabiszklubok csak a tagjaikat láthatják el a termékkel, havonta fejenként összesen 50 gramm mennyiségben.